Kūryba – gyvenimo teigimas

Žmogus, kuriantis muziką, piešiantis, rašantis dainas ar poeziją, yra tikroji pasaulio įvairovę kurianti galia. Ar kuriantis žmogus yra laimingas? Be abejo, nes praturtina ir šalia esančius. Kuriančiojo mintys prasmingos, ramios, o pati kūryba teikia džiaugsmą jam ir aplinkiniams.

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Saugų filialas gruodžio 18 dieną pakvietė bičiulius į saugiškės Irenos Tomkutės-Mažutienės tapybos parodos atidarymą. Gausus būrys meno mėgėjų su nuoširdžia nuostaba gėrėjosi autorės darbais.

Kartą Irenai kilo netikėtas noras paimti spalvas ir jomis „pažaisti“. Šis noras vėliau peraugo į rimtą užsiėmimą – tapybą. Taip jau ketverius metus moters ir spalvų draugystė tęsiasi. Parodos autorė atviravo, kad tas užsiėmimas – „taškymasis spalvomis“, tai yra tarsi atotrūkis, trumpas pabėgimas nuo sunkių minčių, skaudžios realybės, kamuojančios nežinios. Tapymas padeda išreikšti save, savo emocinę būseną. Ji piešia viską: peizažus, gėles, natiurmortus, abstrakcijas, gyvūnus, paukščius. Nesiryžta imtis tik portretinio žanro.

Kuriantis žmogus yra laisvas, nevaržomas fobijų. Visa Irenos kūryba – tarsi veidrodis, pasakojanti apie ją ir jos begalinę meilę gyvenimui. Kūryba apskritai yra žmogiškojo bendravimo būdas, kurio neslepia ir savo paveikslais patvirtina parodos autorė. Spalvų, formų, siužetų darna kartu su Irenos meile geba vienyti žmones. Kiek žmogus geba mylėti, tiek jis geba kurti. Paradoksalu, bet Irena patvirtina, kad ne tik ji kuria, bet ir jos kūriniai ją kuria. Sakoma, kad žmogus be kūrybos yra kaip medis be lapų. Tik kurdamas, išreikšdamas save gali po truputį artėti prie Kūrėjo. Kūryba yra gyvenimo teigimas, gyvenimo meilė, gyvenimo geismas, tai kultūrinę formą įgijusi aistros išraiška. Juk be aistros apskritai niekas pasaulyje neatsiranda. Nuo to momento, to nevaldomo noro, spalvomis pabraukti laikraščio teksto eilutes, pamažu ir gimė Irenos paveikslai.

Kažkas sukūrė pasaulį, gyvybės formas, žmogų. Kūrybinis veiksmas nesibaigia su žmogaus atsiradimu – per žmogų jis tęsiasi toliau ir negali sustoti. Turbūt ir kuria žmonės todėl, kad patys yra sukuti.

Parodos dalyviai neskubėjo skirstytis, individualiai klausinėjo menininkės įvairių dalykų. Jie linkėjo kūrybinio polėkio ir naujų minčių.

Violeta Astrauskienė,
Saugų bibliotekos globėja

Spausdinti
Facebook komentarai