Lietuvos pašto proginių ženklų ir vokų paroda

Sausio 16 dieną Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Žemaičių Naumiesčio filiale pristatyta Lietuvos pašto proginių ženklų ir vokų paroda iš naumiestiškio kolekcininko Gintaro Bendiko rinkinių. Parodoje eksponuojama dalis 1990–1995 m. išleistų pašto ženklų ir vokų.

Savarankiškai pašto ženklus Lietuvoje vėl pradėta spausdinti 1990 m. Pirmieji atkurtos Lietuvos ženklai yra su angelo atvaizdu (dail. Violeta Skabeikienė), išleisti 1990 m. spalio 7 d. 1990 m. gegužės 17 d. išleistas pirmasis ženklintas vokas „Atgimimo ąžuolas“. Spalio mėnesį Kaune atspausdinta ir išleista į apyvartą keturių nominalų pašto ženklų serija „Angelas“.

Pašto ženkluose  piešiniai yra ne tik  meninės vertės. Žvelgiant į juos galima sužinoti apie Lietuvos valstybės gyvenimą, jos istoriją, kultūrą, gamtą, kas branginama ir vertinama.

Gintaras Bendikas filatelija pradėjo domėtis dar vaikystėje. Kolekcionuoti ženklus paskatino mokytojas. Pirmieji pašto ženklai atkeliavo iš draugų, kaimynų, mainų keliu. Kolekcininkas prisipažino, kad ne visi pašto ženklai jam įdomūs. Renka atskiromis temomis, tam tikrais metais išleistus ženklus. Šis užsiėmimas reikalauja daug laiko, kruopštumo, žinių ir finansų.

Parodoje pristatyta tik labai maža Gintaro Bendiko kolekcijos dalis. Paroda Žemaičių Naumiesčio bibliotekoje veiks iki vasario 10 d.

 

Nijolė Rimkienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Žemaičių Naumiesčio filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai