Tautodailės darbuose – magiški Pamario ženklai

2020-ieji skelbiami Tautodailės metais. Ta proga vasario 14 dieną Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje atidaryta Šilutės krašto tautodailininkų tapybos darbų paroda. Savo kūrybos darbus pristato šeši mūsų rajono tautodailės meno kūrėjai: Violeta Astrauskienė, Edmundas Armonas, Saulius Šedys, Rimantas Pilipavičius, Vladislovas Gorbatovas, Erikas Lorenčas. Atidarymo renginyje parodą pristatė ir autorius kalbino Lietuvos tautodailininkų sąjungos Žemaitijos skyriaus Šilutės sekcijos pirmininkė, tautodailininkė Rūta Emigart Čiuželienė. Ji akcentavo, kad šilutiškiai tautodailininkai pirmieji Žemaitijos zonoje surengė ir pristato Tautodailės metams skirtą parodą, kartu atkreipdama dėmesį į čia eksponuojamą austą juostą su užrašu „2020 – Tautodailės metai“. Ši specialiai šiems metams išausta juosta – pereinamoji. Ji šilutiškiams įteikta Palangoje vykusiame Tautodailės metams skirtame renginyje. Kita juostos stotelė bus Kretinga. Kovo 19 dieną jos paimti atvyks šio krašto tautodailininkai.

Parodos atidaryme trumpai apie savo kūrybinius polėkius kalbėjo jos autoriai. V. Astrauskienė sakė, kad savo mintis išreiškia įvairiomis meno technikomis, o viena iš jų – tapyba. Ji pabrėžė, kad kūrybinį pradą turime kiekvienas, tik, galbūt, ne visada ryžtamės tai išreikšti. Meno kūrėja paragino imti teptuką ir pabandyti tapyti. Trumpai savo darbus pristatė E. Lorenčas, V. Gorbatovas. Tautodailininkė, knygų autorė, eiliuotoja Teresė Lorenčienė paskaitė savo kūrybos eilių. Parodų lankytoja Dana Junutienė irgi išreiškė savo mintis apie eksponuojamus darbus. Renginyje dalyvavo ir keletą dainų atliko Šilutės trečiojo amžiaus universiteto (TAU) mišrus vokalinis ansamblis.

Parodoje – 36 tapybos darbai. Šilutės miesto architektūros vaizdai užfiksuoti S. Šedžiaus paveiksluose. Žavi E. Armono nutapyti paveikslai Pamario krašto tematika, kuri atsispindi ir R. Pilipavičiaus tapyboje ant medžio bei E Lorenčo, V. Gorbatovo peizažuose. Išraiškingomis spalvomis, abstrakcijomis pasižymi V. Astrauskienės kūrybos darbai.

Paroda Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje (I aukštas, Tilžės g. 10) veiks iki kovo 12 d.

Aldona Norbutienė

Spausdinti
Facebook komentarai