Žolinės tradicijos prisimintos Bikavėnų bibliotekoje

Žolinė – tai atsisveikinimo su želmenimis ir gėlėmis diena. Javai jau nupjauti ir suvežti, uogos ir vaisiai surinkti. Žolinės puokštė yra ypatinga: joje surinkta visų auginamų javų varpų, pramaišiui su gražiausiomis pievų ir darželių gėlėmis, vaistažolėmis. Svarbus šios šventės paprotys – pašventinti bažnyčioje derlių kartu su žolynais. Pašventinta puokštelė laikoma gerojoje namų kerčioje, vadinamoje krikštasuole, ant kampinės lentynėlės arba kur už šventųjų paveikslų.

Žemaitijoje į ją dėdavo piktdagį (jis simbolizuoja Jėzaus Kristaus kančią). Parsinešę  jį sodindavo į dirvą aukštyn šaknimis. Tikėta, kad po šio ritualo iš dirvos išnyks piktžolės.

Rugpjūčio 14 dieną aptarti Žolinės tradicijas Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Bikavėnų filiale susirinko aktyviausi bibliotekos lankytojai ir Senųjų kaimo tradicijų kultūros centro darbuotojos. Jos parodė, kaip pagal lietuvių liaudies papročius reikia rišti žolynus.

Pririšę žolynų renginio dalyviai pynė ąžuolo šakų vainiką miestelio Žolinės šventės scenai papuošti.

Prie arbatos puodelio aptarti nuveikti darbai, šnekučiuotis įvairiomis temomis. Juk taip smagu atsipūsti nuo kasdienybės ir pabūti žmonių būryje.

 

 

 

Gintarė Bagdonienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Bikavėnų filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai