Hermano Zudermano „Lietuviškų apysakų“ skaitymai lietuvininkų tarme

Knygos

Rugsėjo 19  dieną Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Ramučių  filiale vyko edukacinis užsiėmimas „Lietuvininkų tarmė“, dalyvaujant bibliotekos lankytojams.

Bibliotekininkė pristatė virtualią parodą „Laike neišdylantys vardai – Hermanas Zudermanas“, kurią 2017 metais parengė Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Bibliotekininkystės ir kraštotyros skyriaus bibliotekininkė-bibliografė Inga Tarozienė.

Hermanas Zudermanas (Hermann Sudermann) – vokiečių rašytojas ir dramaturgas, gimęs Macikuose (Šilutės r.) ir rašęs apie Klaipėdos krašto lietuvininkus. Daug įdomių faktų apie rašytojo Hermano Zudermano ir Šilokarčemos dvaro savininko Hugo  Šojaus draugystę pateikiama knygoje „Garbusis Šilokarčemos pilietis “, kurią parengė ir išleido Šilutės Hermano Zudermano literatūrinės kraštotyros klubas. Hugo Šojus rašė, kad teko bendrauti su daugeliu išprususių, šviesaus proto žmonių, bet didžiausia likimo dovana laikė pažintį su Hermanu Zudermanu.  Dvarininkas Hugo Šojus padėjo rašytojui geriau suvokti keistoką lietuvininko charakterį, visokeriopai rėmė rašytoją, talkino renkant apysakoms medžiagą. Suprantama, kodėl Hermanas Zudermanas „Lietuviškas apysakas“ dedikavo Hugo Šojui.

Autorius „Lietuviškose apysakose“ paliko sukurtą dvarininko Hugo Šojaus portretą – labai patrauklų visais atžvilgiais ūkio valdybos patarėją („Jonas ir Erdmė“).

Susirinkusieji klausėsi Hermano Zudermano „Lietuviškų apysakų“ skaitymų lietuvininkų tarme, įrašytų Šilutės H. Šojaus muziejaus išleistame kompaktiniame diske. Renginio dalyviai papildė savo žinių bagažą, sužinojo daugiau faktų apie rašytojo gyvenimą ir kūrybą. Aptarta, kas būdinga jo kūrybai, kokia autoriaus kūrybos reikšmė, kaip įamžintas H. Zudermano atminimas.

Daug naujo sužinota apie lietuvininkų tarmę, daug naujų žodžių išgirsta. Beje, šia tarme bendravo ir Ramučių senieji gyventojai.

Edukacinio užsiėmimo pabaigoje dalyviai susidomėję apžiūrėjo literatūros parodą „Vilius Gaigalaitis (1870–1945 m.) – Mažosios Lietuvos politinis, visuomenės ir kultūros veikėjas, evangelikų kunigas, teologijos daktaras, profesorius“.

Raimonda Lomsargytė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Ramučių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai