Nuotolinio susitikimo kompiuterio ekranas

Saugus internete ir gatvėje

Nuotolinio susitikimo kompiuterio ekranas

Balandžio 7 dieną Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Laučių filiale vyko renginys, skirtas Saugaus eismo dienai, kurį per „Zoom“ platformą pristatė bendruomenės pareigūnė Jurgita Kaktienė.
Šiuo metu vaikai mokosi nuotoliniu būdu, tačiau vis tiek buvo kalbama apie saugų eismą kelyje.
Atšilus orams daugiau laiko praleidžiame lauke, todėl reikia atkreipti dėmesį į tai, jog būname išsiblaškę ir dažnai nutinka įvairių nelaimių. Virtualaus renginio dalyviams buvo priminta, kaip saugiai elgtis gatvėje einant pėsčiomis ar judant transporto priemone. Vaikštant ar važiuojant motorine transporto priemone tamsiu paros metu būtina turėti atšvaitus, liemenę ir žibintuvėlį. Dar prieš kertant važiuojamąją kelio dalį reikia įsitikinti, ar nėra pavojaus, nesvarbu ar eisime pėsčiomis, važiuosime dviračiu ar kita motorine transporto priemone.
Bendruomenės pareigūnė kalbėjo ir apie pavojus elektroninėje erdvėje. Užsitęsus pandemijai  daugelis veiklų – bendravimas, darbas, mokymasis, prekyba – persikėlė į elektroninę erdvę, todėl padaugėjo ir šia situacija sumaniai besinaudojančių sukčių, kurie ieško galimybių pasipelnyti kitų sąskaita. Vieni iš populiariausių jų taikomų būdų – telefoninis sukčiavimas, pirkinių įsigijimas sukčiavimo būdu, neatsiskaitant už prekę, lėšų išeikvojimas, prisidengiant įvairiomis investavimo platformomis, kt. Karantino laikotarpiu padažnėjo sukčiavimo atvejų internetu parduodant ir perkant prekes. Pristatytas elektroninėje erdvėje pradedantis veikti virtualus policijos patrulis: pareigūnai reaguos tik į akivaizdžius elektroninėje erdvėje daromus ar rengiamus daryti teisės pažeidimus. Gyventojai, matydami pažeidimus elektroninėje erdvėje, galės pranešti virtualiam policijos patruliui socialiniame feisbuko tinkle sukurtame puslapyje.
Renginio metu buvo kalbama ir apie saugią kaimynystę – jūsų ir kaimynų bendradarbiavimą, padedant policijai ir kitoms institucijoms, taip stiprinant saugumą gyvenamojoje vietovėje. Bendruomenės pareigūnė J. Kaktienė paminėjo, kad išvykus ilgesniam laikui reikėtų kaimynams pranešti apie tai. Jie galėtų atkreipti dėmesį į namus, laikinai likusius be šeimininkų. Būtina pastebėti, ar gyvenvietėje nesilanko atsitiktinių mašinų ar žmonių, siūlančių prekes ar šiaip kažko ieškančių. Laiku pastebėjus potencialius nusikaltėlius yra lengviau užtikrinti savo namų saugumą.

Sonata Dauskartė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Laučių filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai