Nereikalingas detales visada galima panaudoti kūryboje

Pristatyta Eugenijaus Šuldiakovo asambliažų paroda

Birželio 11 d. Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Inkaklių filiale menininkas Eugenijus Šuldiakovas bibliotekos lankytojams pristatė netradicinę savo darbų parodą – asambliažus.

Asambliažas (pranc. assemblage – rinkinys), dailės technika. Tai modernizmo dailės rūšis, kai kuriami erdviniai kūriniai iš senų, nenaudojamų daiktų ar jų detalių, pritvirtintų ant įrėmintos plokštumos ar sudėtų į dėžutes. Ši technika jungia skulptūros ir tapybos išraiškos priemones. Pasirinkti objektai reljefiškai tvirtinami prie pagrindo taip sukuriant erdvinį-plastinį paveikslą, instaliaciją. Jam gali būti naudojami dažai, metalas, mediena, audiniai ir kitos medžiagos bei struktūros. Kasdieniniai daiktai, neturintys meninės vertės, kūrėjų rankose tampa meno kūriniais.

Asambliažo užuomazgų būta dada, siurrealizmo dailėje. Jo principus subrandino popdailės menininkai. Asambliažų technika suklestėjo itin 6-to dešimtmečio pabaigoje. Vieni žymiausių jos atstovų buvo Edvardas Kienholzas (1927-1994) ir Robertas Rauschenbergas (1925-2008). Terminą pradėjo vartoti J. Dubuffet. Lietuvoje daugiausia kūrinių šia technika sukūrė V. Kisarauskas (1934-1988), V. Antanavičius (g. 1936).

Eugenijus Šuldiakovas save priskiria Steampunko kultūrai, kuri apima maginę fantastiką, išgalvotą Viktorijos epochos technologiją. Jo kūryboje rasime asambliažų darbų su elektros instaliacijomis. Darbų autorius siekia iš senų, nereikalingų daiktų, jų detalių kurti meno instaliacijas – paveikslus. Kiekviename paveiksle panaudojama šimtai detalių, kurios yra dažomos, klijuojamos ir kuriama maginė instaliacija.

Pristatydamas pirmą tokią savo darbų parodą autorius akcentavo, kad būtina tausoti gamtą, kad ši paroda tai ir yra vienas iš būtų kaip tai galima daryti, panaudojant senus daiktus antram gyvenimui.

Asambliažas – šiandien puiki sritis žaisti prisiminimų žaidimus, įrėminti senelių fotografijas su to laikmečio daiktais, kurti vizualinį meną ar pan.

Inkaklių filiale paroda veiks iki liepos 31 d. Kviečiame apsilankyti.

Daiva Milkerienė,
Šilutės rajono F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Inkaklių filialo bibliotekininkė

Asambliaže panaudota šiandieninė technologija Asambliažuose naudojama elektros instaliacija

Spausdinti
Facebook komentarai