Savanorystė Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje

Kiekvienas žmogus savanorystės reikšmę suvokia savaip. Standartinis apibrėžimas skamba taip: įvairaus amžiaus žmonių, kurie laisva valia skiria savo laiką, žinias, patirtį ir energiją visuomenės naudai, atliekama veikla, už kurią nėra gaunamas piniginis atlygis.

O kas mums yra savanorystė? Iš pradžių ši veikla mums reiškė papildomą 0.25 balą, kuris būtų priskaičiuojamas stojant į universitetą. Tačiau laikui bėgant supratome, jog savanorystė yra kur kas daugiau. Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje praleistos valandos virto ne tik malonumo, džiaugsmo, bet ir pažinimo šaltiniu. Net niūriausia diena tapdavo linksmesnė apsilankius ir padirbėjus bibliotekoje, atliekant įvairias užduotis, ypač bendraujant su vaikais ir kitais lankytojais.

Šioje šešių mėnesių kelionėje turėjome galimybę praplėsti savo akiratį, susipažinti su nuostabiu bibliotekos kolektyvu, ugdyti savo kūrybiškumą ir socialinius įgūdžius. Daugiausiai laiko praleidome Vaikų aptarnavimo skyriuje, kuriame išmokome aptarnauti skaitytojus naudojant LIBIS programą. Taip pat tvarkėme knygų fondus, tad puikiai susipažinome su knygų skirstymo sistema, kūrėme plakatą „Metų nominacijos“, kuris skirtas skatinti vaikų skaitymą bei mokyklų aktyvų bendradarbiavimą su biblioteka, rinkome informaciją viktorinoms ir padėdavome vesti edukacinius užsiėmimus.

Savanoriai kartus sus bibliotekininkai po įvykusio žaidimo Droniada

Užduočių ir prašymų padėti sulaukdavome ir iš Informacijos skyriaus darbuotojų. Nuolat atsirasdavo veiklų, kuriose galėdavome patirti naujų įspūdžių ir išlipti iš savo komforto zonos, atrasti ir išmokti kažką naujo. Dalyvaudamos bibliotekos organizuojamoje droniadoje „Biblioteka – žinių kurjeris“ sužinojome įdomių faktų apie Šilutės rajono bibliotekas ir išmokome valdyti dronus. Unikalus žaidimas „Grindopolis 2.0“ buvo pirmas mūsų žingsnis mokantis vesti renginius. Dalyvavimas renginiuose ir jų fotografavimas, darbas registratūroje, naujų idėjų kūrimas ir pateikimas priartino mus prie bibliotekos bendruomenės.

Taigi tikslas užsidirbti papildomą balą peraugo į prasmingą užsiėmimą, kuris pakeitė mūsų nuomonę apie bibliotekininko profesiją, padrąsino nebijoti iššūkių ir paskatino labiau bendrauti su žmonėmis. Šiandien biblioteka – ne tik knygų grąžinimo ir išdavimo vieta, bet ir kultūros centru, kuriame organizuojami įvairūs renginiai, susitikimai, vykdomos inovatyvios veiklos bei pramogos, taip pat nepamirštamas ir gyvas bendravimas bei skatinama etnokultūrinė veikla bei kt.

Šis iššūkis taip  pat pakeitė požiūrį į mokslus, todėl nuo šiol į juos žiūrėsime dar atsakingiau, nes labai svarbu gyvenime pasirinkti profesiją, kuri padės ne tik užsidirbti, bet ir bus artima ir miela širdžiai.

Didžiulį Ačiū sakome visiems bibliotekos darbuotojams ir lankytojams. Esame be galo laimingos, kad pasirinkome savanorystę šioje organizacijoje. Jūsų dėka įgijome neįkainojamos patirties ir patyrėme daugybę gražių akimirkų. Iki kito susitikimo!

 

Jaunimo savanoriškos tarnybos savanorės Austėja ir Donata


Jaunuoliai nuo 14 iki 29 m., norintys dalyvauti Jaunimo savanoriškos tarnybos (JST) programoje ir tapti savanoriais, daugiau informacijos apie tai gali rasti Jaunimo reikalų departamento internetinėje svetainėje https://jrd.lt/savanoryste/jst

Savanorės Austėja ir Donata veda interaktyvų žaidimą - Grindopolis Savanorė Donata pilotuoja droną Savanorė Austėja padeda vaikams edukacvijos metu Savanorė Austėja mokosi pilotuoti droną

Spausdinti
Facebook komentarai