Prie fontano

Pažintis su Pašyšiais

Birželio 10 d. vykdydami potyriminę veiklą „Mes iš Pamario krašto“ Juknaičių pagrindinės mokyklos ketvirtokai su mokytoja Daina Endzeliene lankėsi Pašyšiuose. Iš anksto susipažinę su  Pašyšių evangelikų liuteronų bažnyčios istorija, pakartoję saugaus eismo taisykles išsiruošėme į žygį.

Pašyšiuose  mus pasitiko bibliotekininkė Danutė Adomavičienė. Atsigaivinę  mėtų – citrinos gėrimu virtualios kelionės metu po gyvenvietę išklausėme vaizdingo pasakojimo apie Pašyšių  gyvenvietės istoriją ir lankytinas vietas. Pažiūrėję video įrašą kartu su bibliotekininke išėjome apžiūrėti, kaip tos vietos atrodo šiandien. Pirmiausia susipažinome su  mokyklos  įkūrimo istorija, aplankėme visus pastatus , kuriuose buvo įsikūrusi mokykla. Kita sustojimo vieta gyvenvietės puošmena- natūralus, iš 50 metrų trykštantis šaltinis. Ekskursijos metu bibliotekininkė pasakojo apie esamų ir buvusių pastatų istoriją, paskirtį, dalijosi savo vaikystės prisiminimas, parodė kaip keitėsi vietovė laiko tėkmėje. Pašyšių gyvenvietė skendi medžių apsuptyje, joje sukurti trys parkai: jaunimo giraitė, naujagimių  alėja ir Europos parkas. Jų teritorijoje žaliuoja ąžuolai ir  liepos. Ekskursijos vadovė mums papasakojo jų sukūrimo istoriją. Europos parko viduryje 2018 metais  Lietuvos šimtmečio proga pastatytas paminklinis akmuo „Čia mano namai“. Aplankę parkus visi stabtelėjome prie žymiausio gyvenvietė pastato- buvusios Pašyšių evangelikų liuteronų bažnyčios Visus sudomino Pašyšių bažnyčios istorija. Buvusi nepaprastai graži, su aštuoniakampiu bokštu, trimis varpais Pašyšių evangelikų liuteronų bažnyčia buvo sunaikinta pokaryje. Iš buvusios tvoros matosi tik liekanos. Sužinojus, kad čia ilgus metus buvo kultūros namai, kino, šokių salės, mokiniams pasitaikė ypatinga galimybė pamatyti tai kas išliko savo akimis. Pastato šeimininkė Birutė Zimkuvienė įleido mus apžiūrėti pastatą iš vidaus, Paslapties  šešėlių vedini savo akimis pamatėme kaip atrodė bažnyčios lubos , autentiškos durys. Sena kino sale virtusi bažnyčia nepaliko abejingų. Šalia buvusios bažnyčios pastatytas memorialas,

1-ąjame pasauliniame kare žuvusiems parapijiečiams atminti, šių dienų sulaukė  labai nuniokotas. Bibliotekininkė papasakojo apie paminklo autorių, iš ko jis pastatytas, kokiais puošybos elementais puoštas. Šalia stovintis ilgametis buvusios Pašyšių pagrindinės mokyklos pastatas mena  nudegusios klebonijos istoriją ,o iki  šių dienų išlikę senosios klebonijos pamatų likučiai aiškia nubrėžia istorinę ribą tarp laiko kaitos. Čia užaugusi  bibliotekininkė  dosniai dalinosi prisiminimais , kaip gyvenvietė keitėsi: kas sunyko, kas atsirado naujo, kaip gyventojai stengiasi, kad čia gyventi būtų gera.

Ekskursijos metu apžiūrėję ir išklausę pasakojimų, ketvirtokai dalyvavo viktorinoje ,,Pašyšiai- gyvenimas prie upės“.  Jos metu pasitikrino  žinias įgytas kelionės po gyvenviete metu. Geriausiai atsakę į klausimus buvo apdovanoti ,,lobių skrynia“.

Už svetingą priėmimą, nuoširdų bendravimą,  žaidimų idėjas, savos patirties pasakojimus, kurių nerasime vadovėliuose, esame labai dėkingi Pašyšių bibliotekininkei Danutei.

Juknaičių pagrindinės mokyklos
pradinių klasių mokytoja
Daina Endzelienė

Prie Lietuvos šimtmečio akmens Prie memorialinio paminklo Prie pirmosios mokyklos pasato Senajame Bažnyčios pastate

Spausdinti
Facebook komentarai