Saugaus interneto savaitės akimirkos Pašyšių bibliotekoje

Bibliotekos filialai taip pat prisijungė prie iniciatyvos „Saugesnio interneto diena“

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos filialuose taip pat vyko įvairios veiklos.
Minint Saugesnio interneto savaitę vasario 7-10 d. Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Grabupių filiale jaunieji bibliotekos skaitytojai buvo kviečiami stebėti transliacijas temomis: „Internetiniai žaidimai ir jų pavojai“, „Internetiniai draugai“ ir „Kaip sukurti saugų slaptažodį“. Po transliacijų peržiūrų vyko aktyvios diskusijos, buvo analizuojamos galimos pavojingiausios situacijos internete ir tinkamiausias elgesys atsidūrus jose. Suaugę bibliotekos lankytojai taip pat stebėjo transliacijas temomis: „Kaip užtikrinti saugų naršymą internete?“, „Kaip apsaugoti mobiliuosius įrenginius?“, „Kaip saugoti savo duomenis internete?“ ir „Kaip sukurti saugų slaptažodį“. Stebėdami transliacijas lankytojai stengėsi labiausiai rūpimus akcentus užsirašyti, diskutavo apie interneto privalumus ir trūkumus, dalijosi savo gyvenimiškomis patirtimis.

Katyčių filiale, bibliotekoje besilankantiems mokiniams buvo primintos saugaus slaptažodžio sudarymo taisyklės: 1) Slaptažodis turi būti sudarytas iš atsitiktinių simbolių; 2) Kiekviename tinklapyje registruojantis reiktų naudoti skirtingą slaptažodį; 3) Naudoti įvairius simbolius: skaičius, mažąsias bei didžiąsias raides, specialiuosius simbolius, 4) Kuo ilgesnis bus slaptažodis, tuo jis saugesnis. 5) Slaptažodžius reikia periodiškai keisti. 6) Nepalikti slaptažodžių lengvai pasiekiamų kitiems žmonėms. Pamokėlės metu dauguma mokinių pirmąkart sužinojo, kad kuriant slaptažodžius reikėtų vengti iš eilės einančių skaičių ar raidžių (123456789, abcdefgh, 8888888 arba klaviatūroje iš eilės esančių raidžių derinių – qwerty), asmeninės informacijos – vardas, gimtadienis, paso numeris arba panaši informacija, pvz: jonas, jonas12 ir pan. Naujai sugalvoti slaptažodžiai buvo pritaikyti žaidžiant internetinius žaidimus.

Laučių filiale Vasario 11 d. vyko pamoka „Saugaus naudojimo galimybės internete“. Renginyje dalyvavo bendruomenės pareigūnė Jurgita Kaktienė, kuri papasakojo apie tai, kaip internete išnaudojami vaikai, įvairiausius sukčiavimų atvejus ir daugelį kitų pavojų, tykančių elektroninėje erdvėje. Vėliau vaikai išbandė savo žinias spęsdami testą, „Ar esi saugus internete?“, peržiūrėjo įrašą „Sekstingas: žaidimas ar nusikaltimas?“ ir dalyvavo diskusijoje.

Vasario 11 d. Gardamo progimnazijos 2 ir 3 klasės mokiniai kartu su Gardamo filialo bibliotekininke diskutavo apie saugų naudojimąsi internetu šiuolaikinėje visuomenėje. Visi mokiniai naudojasi išmaniaisiais telefonais, tad kiekvienas jų yra ir interneto vartotojas. Atsakinėdami į klausimus apie gerąsias ir blogąsias savybes, susirinkusieji sužaidė žaidimą „Geras ar Blogas“. Mokiniai papasakojo, kad pasitaiko nepažįstamųjų asmenų, kurie užkalbina internete, tačiau su tokiais jie nebendrauja. Peržiūrėję filmuką „Kas yra internetas“ moksleiviai įtvirtino įgytas žinias.

3 klasės mokinės Guoda Bastakytė ir Goda Žemaitytė

Siekiant atkreipti dėmesį į aktualiausias problemas, Pašyšių biblioteka kasmet organizuoja veiklas skirtas saugesniam elgesiui internete savo skaitytojams. Ta proga, visą savaitę bibliotekos socialinio tinklo Facebook erdvėje buvo skelbiamos įvairios temos. Vasario 8 d. bibliotekos vartotojams pristatytas straipsnis „Kaip sustiprinti slaptažodžių higieną“, kuriame kalbama apie stiprius ir unikalius paskyrų slaptažodžius. Vasario 9 d. Facebook vartotojai galėjo susipažinti su mobiliąja programėle „Saugesnis internetas“.  Programėlėje pateikiamos penkios aktualios saugesnio interneto temos, kiekvienai temai skirta informacinė medžiaga, praktinės užduotys bei įvairūs žinių pasitikrinimo būdai. Vasario 10 d. pristatytas vaizdo įrašas apie įvaizdžio formavimą socialiniuose tinkluose. Vasario 11 d. bibliotekoje organizuoti mokymai suaugusiems „E. paslaugos internete: patogiai ir saugiai“. Mokymų dalyviai dar kartą prisiminė saugaus slaptažodžio kūrimo principus. Praktinių užsiėmimų metu paieškos svetainėje suvedę raktinę frazę “How Secure is my Password?” turėjo galimybę pasitikrinti savo sukurto slaptažodžio stiprumą bei patikimumą. Kalbėta apie dviejų faktorių autentifikavimą (2FA), kartais vadinamą dvigubu autentifikavimu jungiantis prie savo paskyros. Tai reiškia, kad jungiantis prie savo paskyros greta įprasto slaptažodžio pridedamas antras tapatybės patvirtinimo žingsnis. Tam gali būti naudojami skaitmeniniai įrenginiai: mobilieji telefonai, kodų generatorius arba tapatybė tvirtinama piršto antspaudu ar savo atvaizdu. Dalyviai praktiškai galėjo susipažinti su mobiliąja programėle „Saugesnis internetas“. Parsisiuntę šią programėlę mokymų dalyviai sprendė užduotis pagal programėlėje nurodytas temas. Vasario 12 d. bibliotekos socialiniame tinkle pristatytas straipsnis „Atšaukimo kultūra“, arba Nebeskaitysime „Hario Poterio“, kuriame kalbama apie Amerikoje plintančią „atšaukimo kultūrą“  (angl. „cancel culture“) kaip viešo gėdinimo veiksmą. Šis terminas nėra toks aktualus Lietuvos socialiniuose tinkluose tačiau pavojingiausia „atšaukimo kultūros“ dalis – noras kontroliuoti tai, kas ir kaip yra sakoma, stengiantis „įveikti“ ne nuomonę, o veikiau ją išsakiusį žmogų, dažnai pasitaikantis mūsų socialiniuose tinkluose.

Laučių bibliotekoje jaunimas žiūri vaizdo transliaciją Laučių bibliotekoje pareigūnė sako pranešimą jaunimui Kuriame slaptažodžius žaidimams Katyčių biblioteka Grabupių bibliotekoje Vaikai stebi transliaciją apie internetinių žaidim... Grabupių bibliotekoje Suaugę bibliotekos lankytojai stebi trensliaciją a... Grabupių bibliotekoje Jaunimas stebi transiaciją apie saugaus slaptažod... Gardamo progimnazijos 3 klasės mokinė Guoda Bastakytė 3 klasės mokinės Guoda Bastakytė ir Goda Žemaitytė

Spausdinti
Facebook komentarai