vaikinų komanda renkasi atsakymą pultelyje

Viešojoje bibliotekoje ir filialuose paminėta 20-oji Saugesnio interneto savaitė

Saugesnio interneto diena šiemet daugelyje pasaulio šalių buvo minima jau 20-ąjį kartą. Dienos tikslas – atkreipti dėmesį į aktualius skaitmeninius iššūkius, skatinti saugesnį naudojimąsi internetu ir skaitmeninėmis technologijomis. Šių metų akcijos šūkis – Kurkime geresnį internetą kartu! Tradiciškai, šią dieną paminėti žaidžiant protų mūšį į F. Bajoraičio viešąją biblioteką buvo kviečiami moksleiviai. Pasitikrinti informacinį raštingumą Šilutės Pamario progimnazijos informatikos mokytoja Selestina Sirtautė atvedė savo auklėtinius. Jaunimas žaidė protų mūšį „Pasinerk į skaitmenines džiungles”. Aštuntokai atsakinėjo į klausimus apie medijų raštingumą, kritinį mąstymą, internetinę tapatybę, elektronines patyčias, kaip saugoti savo ir kitų duomenis internete bei kaip pasirūpinti savo įrenginių apsauga. Svarbu žinoti kaip saugotis, bet ir kur kreiptis pastebėjus netinkamą elgesį internete.

visi žaidimo dalyviai ploja

Įvairios veiklos, skirtos Saugesnio interneto dienai vyko ir viešosios bibliotekos filialuose.

Traksėdžių filiale vyko diskusija apie tai, kad internetas šiandien tapo kasdiene priemone kiekvienam iš mūsų – mokomės, ruošiame namų darbus, žaidžiame, žiūrime filmukus ir filmus. Tačiau šalia gerų dalykų virtualioje erdvėje slypi ir kita tamsioji pusė – elektroniniai sukčiai, patyčios, asmeninių duomenų naudojimas, žalingas nepilnamečių turinys. Vyko diskusija kokių reikia imtis saugumo priemonių ir kaip jų laikytis. Vaikai atliko žinių patikrinimo testus, kurių metu sužinojo, ar žino kaip saugiai naudotis internetu.

berniukas sprendžia saugaus interneto testą prie kompiuterio vaikai prie kompiuterių sprendžia testus apie saugų internetą

Juknaičių filiale vyko skaitmeninio raštingumo mokymai vaikams, skirti akcijai „Saugesnio interneto savaitė 2023“. Dalyviai savarankiškai sprendė žaismingą edukacinį testą „Ar esi saugus internete?“. Sprendžiant testą vaikams priminta, kad naršant interneto svetainėse reikia saugoti savo privatumą. Negalima pateikti nepažįstamiems žmonėms jokios informacijos apie save – nei nuotraukos, nei adreso, nei telefono numerio, vardo ar pavardės. Internete žmonės nebūtinai yra tie, kuriais prisistato. Būtinai reikia pasitarti su tėvais ar mokytojais prieš pateikiant internetu kokius nors asmens duomenis. Vaikams paaiškinta, kad būnant prie kompiuterio reikia būti budriems ir atsargiems, ilgiau pamąstyti prieš atliekant veiksmus internete. Pradedant bendrauti su  naujais interneto draugais reikia pasisakyti tėvams ar mokytojams. Vaikams priminta, kad negalima bendrauti internete su keistai besielgiančiais žmonėmis.

Vaikai savarankiškai sprendė žaismingą edukacinį testą „Ar esi saugus internete“ testas „Ar esi saugus internete“

Žemaičių Naumiesčio filiale visą dieną su vaikais vyko pokalbiai apie interneto teikiamus privalumus ir jame tykančius pavojus, aiškinta, kad nepatyrusiam ir naiviam vartotojui internetas gali atnešti ir daug grėsmių. Kalbėta ir apie fesbuko bei „TikTok“ paskyras. Feisbuko paskyra vaikams kasdienybė. Vaikai noriai įsitraukė į diskusijas, dalijosi savo žiniomis, pasakojo savo patirtis, atviravo, kiek turi draugų savo feisbuko paskyrose, kaip dalinasi savo ir draugų nuotraukomis, ar bendrauja su nepažįstamais žmonėmis. Nors socialinis tinklas „TikTok“ skirtas ne vaikams, kas tai yra – žinojo visi, o kai kurie ir naudojasi. Vėliau savo žinias vaikai pasitikrino spręsdami žinių testus.

Vainuto filiale vyko informacinė popietė moterims. Bibliotekininkė pristatė savarankiško mokymosi svetainę www.epilietis.eu, kurioje pateikiami įvairūs savarankiško mokymosi kursai elektroninių paslaugų ir saugesnio interneto temomis. Popietės dalyvėms pasiūlyta pasitikrinti savo žinias, atliekant įvairius šioje mokymosi svetainėje esančius testus. Moterys buvo smalsios – ko nežinojo, klausė bibliotekininkės, domėjosi, prireikus kartojo testus, kad pasiektų kuo geresnių rezultatų ir padidintų saugesnio interneto žinių bagažą. Popietė užbaigta prie arbatos puodelio, diskutuojant apie atliktus testus. Dalyvės sužinojo, kur reikėtų dar pagilinti savo žinias saugumo internetinėje erdvėje tema.

Saugesnio interneto savaitės 2023 dalyviai atlieka testus Pristatoma savarankiško mokymosi svetainė Popietės dalyviai tikrinasi savo žinias atlikdami testus Popietės dalyviai tikrinasi savo žinias atlikdami testus

Bikavėnų filiale vyko informacinė valandėlė „Saugesnis internetas“. Jos metu susirinkę jaunieji bibliotekos bičiuliai buvo pakviesti atlikti testus „Ar esi saugus internete?“, „Ar saugai asmens duomenis internete?“, „Ar atpažįsti sukčiavimą internete?“. Smagu, kad jaunoji karta pakankamai gerai žino, kokius savo duomenis galima skelbti internetinėje erdvėje, geba atpažinti pagrindinius sukčiavimo būdus virtualioje erdvėje. Informacinė valandėlė baigta diskutuojant apie atliktus testus. Aptarta, ką dalyviai puikiai žino, o kokių dalykų žinias dar reikėtų pagilinti, kad interneto platybėse būtų saugu.

Jaunieji bibliotekos lankytojai dalyvauja informacinėje valnadėlėje Saugesnis internetas Vyksta diskusija apie atliktus testus

Gardamo filiale apsilankė Gardamo progimnazijos 3 ir 4 klasių mokiniai bei jų mokytoja Virginija Lidžiuvienė. Šiuolaikinė  visuomenė nebeįsivaizduoja savo gyvenimo be interneto ir išmaniųjų įrenginių. Kartu su atkeliavusiomis technologijomis ypač  svarbus yra saugumas. Susirinkę pradinukai apie tai ir diskutavo. Mokiniai apie saugumą  internete yra girdėję iš savo tėvų, mokytojų, bet niekada žinių nebūna per daug. Renginio pradžioje  bibliotekininkė  papasakojo apie  internetines patyčias, asmeninių duomenų saugojimą, slaptažodžius, kam juos galima sakyti, o kam – ne, apie pasitaikantį internete netinkamą  turinį,  apie bendravimą su nepažįstamais žmonėmis, kokie pavojai gali tykoti. Diskusijos pabaigoje pradinukai atsakinėjo  į klausimus  apie saugumą interneto erdvėse. Mokiniai  apsilankė ir testų svetainėje  „Ar esi saugus internete?“  ir atsakinėjo į  klausimus.

Diskusijos akimirka ketvirtokai atsakinėja į testų klausimus mokytoja V.Lidžiuvienė ir auklėtiniai U.Eidėnas renkasi klausimą

Katyčių filiale 5–6 klasės mokiniams surengtos „Saugių slaptažodžių dirbtuvės”. Mokiniai mokėsi kurti saugų slaptažodį, atliko testus „Ar esi saugus internete?“, „Ar saugai asmens duomenis internete?“, „Ar atpažįsti sukčiavimą internete?“. Jauniesiems interneto paslaugų vartotojams  gana neblogai sekėsi spręsti testus ir rezultatus aptarti diskusijoje.

Ir berniukams patiko testai Laukiame eilės Mergaitės stroputės Sprendžiame testą

Į Degučių filialą sugužėję mokiniai sprendė testą „Ar esi saugus internete?“. Smalsumo vedami jie dar kartą pabandė spręsti šį testą, kad kuo daugiau sužinotų apie saugumą internete. Po to diskutuota, kaip saugiai naudotis internetu, kaip išvengti interneto sukeliamų grėsmių, kokius asmens duomenis reikėtų saugoti labiausiai, kad internetas netaptų priešu, o būtų puiki vieta bendrauti su draugais, dalintis mėgstama muzika, vaizdais.

Vaikai sprendžia testus Degučių bibliotekoje vaikai sprendžia testus

Saugaus interneto savaitė leido mokiniams geriau pažinti ne tik bendravimo internetu galimybes, bet kartu susimąstyti apie atsakingą ir saugų buvimą internetinėje erdvėje.

Kintų filialas prisidėdamas prie saugesnio interneto savaitės bibliotekoje organizavo interaktyvų žaidimą – viktoriną „Pamąstyk – paspausk“: kiekviena komanda atsakinėjo  į klausimus individualiai, naudodamiesi programėle „Kahoot“. Dalyviai sužinojo ar yra saugūs internete ir kokie pavojai ten slypi. Pagilino žinias  kokius duomenis galime skelbti, o kokių ne, sužinojo kaip elgtis įvairiose situacijose. Tik mes patys galime apsaugoti save nuo netinkamo elgesio internete pasekmių.

Emocijos atsakius į klausimą susikaupę atsakinė į klausimus Tariamasi kokį atsakymą pasirinkti Viktorina Viktorinos dalyviai

Usėnų filiale 1–4 klasių mokiniams bibliotekininkė papasakojo, kaip elgtis internete, kad būtų saugu. Spręstas testas  „Ar esi saugus internete?“. Renginyje svečiavosi Tauragės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Šilutės rajono policijos komisariato bendruomenės pareigūnės Jurgita Kaktienė ir Simona Cibauskaitė. Jos su vaikais kalbėjosi, kaip saugiai elgtis internete, kokie pavojai tyko anapus ekrano. Mokiniams kilo labai daug klausimų, jos su malonumu atsakė. Pakvietė prisijungti prie feisbuko puslapio „Šilutės policijos bendruomenės pareigūnai“, kur vaikai gali rašyti žinutes, kas juos slegia, su kokiomis problemomis susiduria bendraudami internete.

Gali atrodyti, kad internete pavyks pasislėpti nuo tikrovės ir įkyrių kasdienių problemų, tačiau tai yra iliuzija. Iš tiesų internetas labai panašus į realų pasaulį – jame galioja tam tikri dėsniai, kuriems paklūstame, bendravimo taisyklės, kurių laikomės. Ir ne tik – čia galioja savos atsargaus elgesio taisyklės, kurios padeda internete naršyti saugiai ir neįsivelti į  pavojingas situacijas.

Usėnų filiale Usėnų filiale Usėnų filiale

 

#SID2023
#SaugusInternete

Akvilė Tamošiūnė
Informacijos skyriaus vyresnioji bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai