Vašku užantspauduotas laiškas

Iniciatyva „Atverk duris vasarai“ kviečia vaikus smagiai leisti laisvalaikį bibliotekoje

Šiandieninė visuomenė neįsivaizduoja savo kasdienybės be išmaniųjų technologijų. Jos palengvina gyvenimą ir, be abejo, paspartina darbus. Viena iš dažniausiai naudojamų technologijų ir interneto galimybių yra elektroninis paštas, kuris pagreitina žmonių tarpusavio bendravimą, supaprastina informacijos perdavimo procesą ir (sąlyginai) nieko nekainuoja. Tačiau niekas nepaneigs, kad ranka rašytas laiškas yra vertybė,  gauti laišką yra smagu ir sukelia malonius bei šiltus jausmus. Ranka rašyti laiškai turi didžiulę sentimentalią vertę, kurios nepakeis jokios technologijos.

Paklausus vaikų, kada paskutinį kartą jie rašė laišką, ne elektroninį, koks dabar yra įprastas, o tikrą popierinį, kuriam išsiųsti reikia voko ir pašto ženklo – nedaugelis galėjo pasigirti šia patirtimi. O ką jau kalbėti apie žinias, kaip senovėje buvo rašomi laiškai, kuo jie buvo ypatingi ir kuo skyrėsi nuo šių dienų laiškų.

Birželio 23 d. F. Bajoraičio viešosios bibliotekos darbuotojai pakvietė vaikus į popietinį užsiėmimą „Ką gero nuveikiam?“ ir pasiūlė parašyti laišką rudeniui bei pasidalinti žiniomis apie laiškų rašymo ypatumus senovėje.

Vaikams buvo pasiūlyta laiške surašyti visus vasaros planus, atskleisti svajones, išlieti širdį bei slapčiausias mintis. Papuošę laiškus juos įdėjo į pačių pagamintus vokus ir klijavo senovėje taikytu būdu – varvino karštą vašką ir užspaudė jį specialiu antspaudu. Kad viskas dar labiau primintų praeitį, vaikai į vokus dėjo po plunksną. Viską užantspaudavę, laiškus paliko saugoti bibliotekininkei ir pažadėjo rudenį grįžti ir juos perskaityti, palyginti, kokius planus pavyko įgyvendinti, ar visos svajonės išsipildė, paskaityti vasaros pradžioje užrašytas mintis.

Primename, kad F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vykdoma LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos bei Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro organizuojama iniciatyva „Atverk duris vasarai“, todėl visą vasarą kviečiame vaikus dalyvauti bibliotekos organizuojamose užsiėmimuose bei pramogose.

Kristina Kelmelienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vaikų aptarnavimo skyriaus vyr. bibliotekininkė

Vaikai vašku ir įspaudu antspauduoja savo laišką Vaikai rašo laišką rudenėliui Vaikai deda laišką į voką Pamokos dalyvėms labai patinka rašyti laiškus Laiškai jau baigti ir užantspauduoti

Spausdinti
Facebook komentarai