Paroda

Traksėdžių bibliotekoje pristatyta varpelių kolekcijos paroda

Vasario 25-osios vakaras Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Traksėdžių filiale praėjo ypač šiltai ir jaukiai. Vyko gerbiamo traksėdiškio  Rimanto Olberkio  varpelių kolekcijos  parodos „Varpeliai iš viso pasaulio“  pristatymas. Renginį paįvairino Šilutės meno mokyklos charizmatiškasis akordeonistas Majus Vilkas.

Išskirtinių varpelių iš įvairiausių pasaulio kraštų kolekcija Traksėdžių bibliotekoje eksponuojama jau nuo vasario 15 dienos. Parodos autorius  pasakojo, kad kolekcija prasidėjo sprendimu kažką rinkti. Bandymų buvo keletas, tačiau apsistota ties varpelių kolekcionavimu. Tai buvo prieš 15 metų. Taip varpelis po varpelio kolekcija augo ir pilnėjo. Kolekcijos apimtis  priklauso nuo to, kiek pats ir artimieji keliauja po Lietuvą  ar pasaulį. Dauguma varpelių yra draugų, bendradarbių  parvežti iš įvairių pasaulio kraštų. Žinodami  Rimanto aistrą artimieji ir draugai prisideda gausindami kolekciją, nes lauktuvės ar dovanos yra būtent varpeliai. Dabar joje yra 114 eksponatų. Kolekcija sugrupuota į suvenyrinius bei buitinius varpelius: vieni – keramikiniai, kiti – metaliniai bei mediniai, tik krištolinio dar neteko rasti.  Kolekcininkui įdomu ne tik rinkti varpelius, bet ir lyginti juos tarpusavyje. Pasak Rimanto, skirtingi žemynai turi skirtingą braižą. Europoje visų varpelių forma vienoda  – apvali, nupjautos kriaušės formos, skiriasi tik piešinėlis.

Kiekvienas varpelis turi savo istoriją. Štai varpelį iš Naujosios Zelandijos parvežė geras draugas Saulius Šalna. Dionizas Liatukas pabuvojo Austrijoje, taip atsirado varpeliai iš ten. Kolekcininkas turi ir daugiau draugų, kurie dažniau už jį keliauja po pasaulį ir papildo kolekciją. Pats naujausias eksponatas yra iš Tenerifės, jį padovanojo Traksėdžių Šilojų mokyklos direktorius Romas Blechertas. Susirinkusieji uždavė kolekcininkui klausimų. R. Olberkis yra įdomus pasakotojas, tad išsamiai į juos atsakė, nestokodamos ir humoro jausmo, kuris privertė ne kartą nusišypsoti renginio dalyvius. Visiems susirinkusiems buvo smalsu išgirsti varpelių atsiradimo istorijas, kartu praleisti šiltą ir jaukų vakarą.

Renginiui baigiantis Traksėdžių filialo bibliotekininkė padėkojo kolekcininkui R. Olberkiui ir  padovanojo dar vieną varpelį jo kolekcijai.

 

Vida Pozniakovienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Traksėdžių filialo bibliotekininkė

Paroda Paroda Paroda Paroda Paroda Paroda

Spausdinti
Facebook komentarai