Šilojų mokyklos mokiniai su mokytoja

Edukacinė pamokėlė „Lietuvininkų tarmė“

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Traksėdžių  filiale spalio 1 dieną vyko lietuvininkų tarmės edukacinė pamokėlė. Joje  dalyvavo Traksėdžių Šilojų mokyklos mokiniai kartu su mokytoja Ilona Vaitiekiene.

Mokiniai sužinojo, kas yra lietuvininkų tarmė, kad Lietuvoje yra aukštaičių ir žemaičių tarmės, kurios dar smulkiau skaidomos į patarmes, o šios – į šnektas bei pašnektes. Mokytoja papasakojo,  kokie yra lietuvininkų tarmės požymiai, kodėl jos reikia mokytis. Vaikams buvo  paruoštos užduotėlės  iš „Lietuvininkų tarmės“ edukacinio sąsiuvinio, reikėjo parašyti, kaip aprangos detales vadina lietuvininkai, kokius giminystės pavadinimus vartoja. Jie turėjo paaiškinti, ką reiškia Mažosios Lietuvos metraštininkės Ievos Simonaitytės vartojami žodžiai.

Pamokėlės dalyviai klausėsi Hugo Šojaus ,,Pasakų apie paukščius“, įrašytų į kompaktinę plokštelę. Kadangi  vakarų žemaičių tarmėje yra daug nežinomų ir neįprastų žodžių, dalyviai  turėjo užsirašyti labiausiai įsiminusius žodžius, kurių reikšmės jie nežino, po to visi bendromis jėgomis aiškinosi šių žodžių reikšmę, pasinaudojo ir  Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos išleistu „Lietuvininkų tarmių žodynu“.

Mokiniams patiko ši edukacinė  pamokėlė, buvo naudinga, nes sužinojo daug naujų dalykų apie nykstančią tarmę.

Vida Pozniakovienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Traksėdžių filialo bibliotekininkė

Susipažinimas su žodynais

Spausdinti
Facebook komentarai