Mokiniai mokinasi marginti kiaušinius su karštu vašku (1)

Tęsiamas edukacinių užsiėmimų ciklas Vilkyčių bibliotekoje

Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Vilkyčių filialo bibliotekininkės  kartu su Vilkyčių pagrindinės mokyklos 3 klasės mokytoja Daiva Jonušiene organizavo edukacinių užsiėmimų ciklą „Margučiai išriedėjo, Velykos atėjo“ .

Balandžio 11–12 dienomis 3 ir 4 klasės mokiniai dalyvavo edukaciniuose užsiėmimuose  „Velykų papročiai ir tradicijos. Kiaušinių marginimas vašku“.

Renginių pradžioje bibliotekininkė supažindino su pavasario šventės ištakomis, su pagoniškų tradicijų simbolių sutapatinimu su krikščioniškais. Kiaušinis simbolizuoja gyvybės pradžią, tai puikiai atitinka pavasario, bundančios, atgimstančios gamtos laiką.

Kiaušinio marginimo būdas vašku žinomas jau  seniai. Šventiniu laikotarpiu kiaušinio dekoravimo raštų prasmė perduodama iš kartos į kartą.

Šių edukacijų metu mokiniai išmoko marginti kiaušinius karštu vašku. Vaikai su dideliu užsidegimu kartojo senovinius ir pritaikė savo sugalvotus ornamentus. Vašku išmargintus margučius bibliotekininkės pamerkė į specialius dažus, kad raštai dal labiau išryškėtų.  Pradinukai susižavėję džiaugėsi kūrybiniu rezultatu. Dauguma nusprendė, kad šv. Velykų išvakarėse dar kartą pabandys namuose pritaikyti įgautus įgūdžius marginant margučius.

Vilkyčių pagrindinės mokyklos koridoriuje parengta šventinė ekspozicija, kurioje galima pamatyti 3–4 klasių mokinių kūrybinius darbelius, piešinius ir margučius.

 

Palmyra Jančauskienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vilkyčių filialo bibliotekininkė

Mokiniai mokinasi marginti kiaušinius su karštu vašku (1) Mokiniai mokinasi marginti kiaušinius su karštu vašku (1) Mokiniai mokinasi marginti kiaušinius su karštu vašku (1) Mokiniai mokinasi marginti kiaušinius su karštu vašku (1) Mokiniai mokinasi marginti kiaušinius su karštu vašku (1) Mokiniai mokinasi marginti kiaušinius su karštu vašku (1) Mokiniai mokinasi marginti kiaušinius su karštu vašku (1)

Spausdinti
Facebook komentarai