Pasakų skrynelė

Pasakų skrynelė

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Juknaičių filialo bibliotekininkė pakvietė Juknaičių vaikų dienos centro auklėtinius atversti lietuvių liaudies pasakų skrynelę.

Lietuvių pasakos skirstomos į pasakas apie gyvūnus, pasakas‑legendas, paraboles, buitines, melų, stebuklų, formulines, novelines, pasakas apie kvailą velnią ir pasakas be galo.

Pasakos padeda pažinti mūsų papročius, ugdo vertybes, lavina vaikų fantaziją ir moko mus visus teisingumo. Lietuvių liaudies pasakose dažniausiai pašiepiamos veikėjų nedorybės, godumas, klastingumas ir kitos ydos, o skriaudžiami ir apgaudinėjami personažai galiausiai sulaukia sėkmės.

Pasakos – iš kartos į kartą perduodami pasakojimai, kuriuose veikia įvairūs personažai. Pasakų veikėjai yra skirstomi į teigiamus ir neigiamus. Lietuvių tautosakai būdingos pasakos būna apie gyvūnus, stebuklus, velnius ir raganas, žmonių buitį, melus ir t.t.

Knygoje „Pasakų skrynelė“ yra dešimt pasakų. Daugelio jų pavadinimai gerai žinomi: „Elenytė ir Joniukas“, „Trys broliai“, „Smaluotas veršelis“, „Lydžio vardu“. Gerai žinomas ir mažiau girdėtas pasakas, kurios yra nepaprastai svarbi lietuvių tautosakos dalis, vaikai perskaitę papasakojo savo draugams.

 

Rasa Vaičiulienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Juknaičių filialo bibliotekininkė

Pasakų skrynelė Pasakų skrynelė

Spausdinti
Facebook komentarai