Pristatymo akimirka

Biografinis romanas „Kur upė Šyša teka…“ – dovana Šilutei ir jos gyventojams

Gegužės 19-osios pavakary į Šilutės F. Bajoraičio viešąją biblioteką susirinko gausus rašytojo Roko Flick gerbėjų būrys. Tądien autorius kartu su literatūrologe Jovita Saulėniene ir aktore Regina Arbačiauskaite-Flick pristatė savo septintąjį romaną „Kur upė Šyša teka…“.

Ši „Tyto alba“ leidykloje 2022 m. išleista knyga jau tapo populiari tarp skaitytojų, tačiau Šilutėje vykęs jos pristatymas – pirmasis, kurį surengė autorius.

R. Flick – rašytojas, Ievos Simonaitytės literatūrinės premijos laureatas, skaitytojams puikiai pažįstamas romanų apie Mažąją Lietuvą autorius, atskleidžiantis įdomiausių detalių kupiną šio krašto istoriją.

„…Kadangi esu Šilokarčemos (Šilutės), kurioje prabėgo mano vaikystė ir ankstyva jaunystė, patriotas, nutariau rizikuoti ir šį savo kūrinį rašyti taip, kaip man liepia širdis“, – teigia R. Flick.

Biografinis romanas „Kur upė Šyša teka…“ – tai pasakojimas apie dvi garsias XIX a. antros pusės – XX a. pradžios Prūsų Lietuvos asmenybes: Šilutės mecenatą, dvarininką, lietuvininkų kultūros ir šnekos puoselėtoją Hugo Šojų ir iškilų vokiečių rašytoją Hermaną Zudermaną, kuris savo apysakomis kaip niekas kitas pasaulyje išgarsino pamario kraštą.

Knygoje skaitytojui pateikiama to meto istorinė, politinė ir kultūrinė Prūsų Lietuvos ir Europos miestų panorama, Pirmojo pasaulinio karo suirutė ir pamario krašto žmonių kasdienybė prie visa  menančios ir siejančios Šyšos. Pasak autoriaus, prieš pradėdamas rašyti romaną jis daug dėmesio skyrė tam istoriniam laikmečiui, išsamiai išstudijavo H. Šojaus ir H. Zudermano asmenybes, kad skaitytojas pajustų artimus ir savitus veikėjus, jų aplinką, taip pajaučiant tos epochos dvasią, perprantant vietos žmonių gyvenimą. Rašytojas R. Flick istorinės epochos įvykius interpretuoja griežtai laikydamasis  istorinės tiesos, o romano veikėjams, ypač išgalvotiems, leidžia savarankiškai fantazuoti, labai nenukrypstant nuo bendro epochos vaizdo.

Renginį vedusi literatūrologė J.  Saulėnienė  pristatydama knygą akcentavo, kad kūrinyje atskleidžiamas labai pozityvus R. Flick požiūris į Šyšos žemę, į didžiuosius šio krašto žmones. Knygos autorius padovanojo šilutiškiams labai dvasingą, reikšmingą, intriguojančią ir  vertingą dovaną —romaną „Kur upė Šyša teka…“.

Aktorė R. Arbačiauskaitė-Flick renginio metu skaitė ištraukas iš romano, kurios puikiai iliustravo pristatomą leidinį.

Įspūdžiais apie knygą pasidalino ir šilutiškiai Anatolijus Žibaitis, Sandra Tamašauskienė ir Dana Junutienė. Jie negailėjo gražių žodžių autoriui, dėkojo už vertingą dovaną Šilutės kraštui.

Pasak renginio vedėjos J. Saulėnienės, knygos viršelyje pavaizduoti trys raktai — atrakinti H. Šojų, atrakinti H. Zudermaną ir atrakinti R. Flic…

Sonata Mockienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
vyresn. bibliotekininkė

A. Žibaitis, R. Arbačiauskaitė-Flick ir R. Flick Knyga Knygos autorius – R. Flick R. Arbačiauskaitė-Flick, R. Flick ir J. Saulėnienė R. Arbačiauskaitė-Flick, R. Flick, J. Saulėnienėir S. Tamašauskienė R. Flick.

Spausdinti
Facebook komentarai