Prisilietėme prie paveldo Katyčių kapinėse

Prisilietėme prie paveldo Katyčių kapinėse

Katyčių seniūnijos teritorijoje yra 26  kapinaitės, iš kurių  dvejos – veikiančios, 8 – riboto laidojimo ir 16 – neveikiančių. Senosios kapinaitės  yra paveldo objektai, atminties vietos, todėl visuomenės ir ypač jaunos kartos švietimas yra siekiamybė. Svarbu grąžinti senosioms kapinėms viešosios pagarbos objektų statusą.

Siekiant, kad šis turtas, paliktų tiltus su praeitimi, nenunyktų labiau negu dabar, stengiamasi fiksuoti šias kultūrines vertybes. Todėl, Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Katyčių filialas, organizavo edukacinį užsiėmimą Katyčių miestelio III evangelikų liuteronų senosiose kapinėse esančiose Katyčių evangelikų liuteronų bažnyčios šventoriuje.

Edukacinį užsiėmimą vedė kraštotyrininkė, bibliotekininkė Ona Miliauskienė.  O. Miliauskienė  prieš gerą dešimtmetį pradėjo domėtis Mažosios Lietuvos paveldu, senosiomis evangelikų liuteronų kapinaitėmis, vadinamomis muziejumi po atviru dangumi, kai buvo pakviesta į Kavolių kapinių šventę. Per šį laikotarpį O. Miliauskienė su bendraminčių komanda Usėnų apylinkėse aptiko ir užfiksavo 27 kapinaites, buvo atlikti kapinaičių ir kapaviečių matavimai. Kapinaičių ir kapaviečių aprašymai bei schemos parengtos pagal Klaipėdos universiteto mokslininkų rekomendacijas.

Birželio 17 d. Onutė atvyko į Katyčius pasidalinti savo patirtimi su Katyčių pagrindinės mokyklos šeštos klasės mokiniais ir jų klasės vadove Rita Gečiene. Edukacijos dalyviai Katyčių senosiose kapinaitese mokėsi įamžinti ir suregistruoti kapinėse likusius senus kryžius, antkapinius paminklus ar jų likučius.

Mokiniai sužinojo naujų žodžių, tokių kaip epitafija (užrašas ant mirusiojo kapo antkapio ar plokštelės, skirtas jo gyvenimui paminėti), teracas (marmuro, granito arba bazalto gabalėliai, surišti cementu) ir kt., išmoko atskirti antkapio tipus (rėminiai, sarkofaginiai), kryžius (kalti ar lieto metalo),  medžiagą iš kurio pagaminti antkapiai, sudėliojus numerius ant kapaviečių. Katyčių kapinėse rastos 94 kapavietės.

Išklausę Onutės nurodymų, pasiskirstę po du, mokiniai kibo į darbą. Jaunuosius edukacijos dalyvius sudomino šis užsiėmimas, nors tai daug atidumo, kruopštumo, kantrybės reikalaujantis darbas. Ateityje nutarta apsilankyti  visose Katyčių seniūnijos teritorijoje esančiose kapinaitėse ir užfiksuoti jose likusį paveldą.

 

Marina Lodusoava,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Katyčių filialo vyr. bibliotekininkė

Prisilietėme prie paveldo Katyčių kapinėse Prisilietėme prie paveldo Katyčių kapinėse Prisilietėme prie paveldo Katyčių kapinėse

Spausdinti
Facebook komentarai