Čempionato dalyviai su padėkomis

Programavimo studijoje – baigiamasis robotikos čempionatas

Gruodžio 6-ąją Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje surengtas robotikos čempionatas, kurio metu vaikai užbaigė rudens sesijos robotų konstravimo mokymų kursą. Pasitelkę vaizduotę ir išradingumą vieni konstravo komandoje, kiti individualiai statė savo asmeninį „Lego Mindstorm EV3“ robotą, jį suprogramavo ir pasiruošė čempionato užduotims.

Vaikai robotus išbandė prieš prasidedant robotikos čempionatui, kurio tikslas – skatinti vaikų  išradingumą,  kruopštumą bei atidumą, komandinio darbo ypatumus ir, žinoma, smagiai praleisti laiką.

Čempionatas prasidėjo robotų lenktynėmis. Robotai, išsidėstę starto linijoje, turėjo kuo greičiau pasiekti finišą pravažiuodami pro kliūtis 360 laipsnių kampu.  Kita užduotis – įveikti tunelį, nepalietus jo linijų. Visi, įveikę šią rungtį, keliavo prie kitos užduoties – virvės traukimo rungties. Mokytojas dalyvių sukonstruotiems robotams pritvirtino virvę, o robotai turėjo didžiąją jos dalį tempti į savo pusę. Dalyviai turėjo dar vieną įdomią rungtį – įveikti skirtingo aukščio kalną. Ruošiantis „Sumo imtynių“ užduočiai kiekvienas dalyvis kovojo individualiai. Norėdami laimėti šią rungtį jie turėjo neiškristi iš rato ribų, o nugalėtojas buvo tas, kuris pasiliko rato ribose. „Sumo imtynių“ rungtyje buvo visko: ir robotai griuvo, ir emocijos liejosi. Pasibaigus čempionatui vaikai apdovanoti padėkomis ir saldžiais prizais. Tuomet visi keliavo į Lazerių kambarį, kuriame jaunimas turėjo galimybę išbandyti savo judrumą ir lankstumą.

Viso robotų konstravimo mokymų kurso metu dalyviai dirbo su programuojamais „Lego Mindstorm EV3“ konstruktorių komplektais, mokėsi sukonstruoti roboto mechaninę dalį ir integruoti elektroninius komponentus į jį, savarankiškai juos užprogramuoti. Dalyviai mokėsi programuoti ne tik „Lego Mindstorm EV3“ robotus, bet ir robotus humanoidus „Ed Bot“, buvo supažindinti su „Shrach“ programavimo kalba.

Robotų čempionatas vyko įgyvendinant Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos projektą „Programavimo studija“ (projekto vadovė – Sandra Jablonskienė), finansuotą Lietuvos kultūros tarybos ir Šilutės rajono savivaldybės.

Ovidijus Normantas,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Informacijos skyriaus vyresnysis bibliotekininkas

Robotas Vyksta draugiška kova Programavimo studijoje Lenktynės Pasiruošimas rungčiai Tunelio varžybos Vyksta susitarimas Kalno karaliaus rungtis Virvės traukimo rungtis Sumo varžybos Sumo imtynių rungtis Vaikas su dovanomis Laimingas vaikas Džiaugsmo akimirka Ekranas per kurį galime stebėti lazerių kambaryje esančius dalyvius. Lazerių kambaryje Lazerių kambarys

Spausdinti
Facebook komentarai