Sveikatos stiprinimo programa Juknaičių bibliotekoje

Sveikatos stiprinimo programa Juknaičių bibliotekoje

Sausio ir vasario mėnesį Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Juknaičių filiale vyko Šilutės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro sveikatos stiprinimo programa, skirta širdies ir kraujagyslių ligų bei cukrinio diabeto profilaktikai. Bibliotekoje lankėsi Šilutės rajono savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistės Greta Tverskytė ir Deimantė Stankutė.

Pirmą susitikimo dieną buvo aptarti pagrindiniai širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksniai, kurie lemia šių ligų išsivystymą: padidėjęs arterinis kraujospūdis, antrojo tipo cukrinis diabetas, kraujyje padidėjusi cholesterolio koncentracija, netaisyklinga mityba, rūkymas, mažas fizinis aktyvumas, antsvoris ir nutukimas, piktnaudžiavimas alkoholiniais gėrimais, socialinis ir psichinis stresas.

Kita pokalbių tema buvo apie sveiką mitybą, aptariant jos sampratą ir pagrindinius  principus. Sveikos mitybos pirmoji ir pagrindinė taisyklė – saikingumas. Net ir būtina maisto medžiaga, jeigu jos vartojama per daug, gali turėti neigiamą poveikį sveikatai. Antroji taisyklė –įvairovė, nes su maistu būtina gauti apie 40 maistinių medžiagų. Reikia valgyti kuo įvairesnį maistą. Vartojant ir augalinius, ir gyvūninius maisto produktus bus patenkinami organizmo poreikiai šioms medžiagoms. Trečioji  taisyklė – mitybos  subalansavimas. Tai yra tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų, mineralinių medžiagų santykis bei optimalus energijos kiekis maisto produktuose.

Sveikai maitintis reikia ne tik siekiant turėti gražesnį kūną, tai tiesiogiai daro įtaką mūsų savijautai ir bendrai sveikatai.

Antrą susitikimo dieną buvo kalbama apie cukrinį diabetą, streso valdymą, insultą bei infarktą. Cukrinis diabetas yra viena iš svarbiausių šio šimtmečio medicinos problemų, nes pacientų, sergančių šia liga, skaičius kasmet sparčiai didėja. Svarbų vaidmenį kontroliuojant šią ligą vaidina gyvenimo būdas, fizinis aktyvumas ir mityba.

Vasarį vyko mokymai, kaip suteikti pirmąją pagalbą nelaimingo atsitikimo atveju sau, artimajam, draugui, bendradarbiui arba tiesiog nepažįstamam žmogui. Jų metu įgyta praktinių įgūdžių, galinčių išsaugoti gyvybę nukentėjusiajam ne tik darbe, bet ir namuose ar kelyje. Dalyviai mokėsi gaivinimo sustojus širdžiai, išgelbėjus skendusį žmogų, stabdyti kraujavimą panaudojus turniketą, padėti užspringusiam žmogui.

Malonu, kad programos dalyviai prie arbatos puodelio noriai įsitraukė į diskusijas, pasidalino savo patirtimi.

 

Rasa Vaičiulienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Juknaičių filialo bibliotekininkė

Sveikatos stiprinimo programa Juknaičių bibliotekoje Sveikatos stiprinimo programa Juknaičių bibliotekoje Sveikatos stiprinimo programa Juknaičių bibliotekoje Sveikatos stiprinimo programa Juknaičių bibliotekoje Sveikatos stiprinimo programa Juknaičių bibliotekoje Sveikatos stiprinimo programa Juknaičių bibliotekoje

Spausdinti
Facebook komentarai