Su Virginija

Prabėgus penkeriems metams – pirmasis „Vėdryno“ jubiliejus

Rugpjūčio 24-osios vakarą į Fridricho Bajoraičio viešąją biblioteką skubėjo gausus būrys šilutiškių. Čia vyko Šilutės trečiojo amžiaus universiteto (TAU) literatų sambūrio „Vėdrynas“ poezijos vakaras „Ant vasaros kaklo šermukšniai jau noksta“, minint šio sambūrio 5-erių metų sukaktį.

Dalyvauti šiame vakare buvo pakviestas gausus būrys svečių – tai poetas ir renginių vedėjas Marijus Budraitis, juknaitiškė Eugenija Jefimovienė ir katytiškė Diana Mickienė, dažnos „Vėdryno“ renginių viešnios Violeta Astrauskienė ir Lijana Jagintavičienė. Muzikinį foną kūrė folkloro ansamblis „Verdainė“ (vad. Regina Jokubaitytė), Tatjana Petravičienė, Jonas Jurkšas ir jaunoji saksofonininkė Evelina Raukaitė.

Vakaro pradžioje nuskambėjo Justino Marcinkevičiaus eilėraštis „Ant vasaros kaklo šermukšniai jau noksta“, kurį padeklamavo literatų sambūrio narė Zina Kuzminskaitė.

Sambūrio vadovė Irena Arlauskienė ir vakaro vedėja, šių eilučių autorė, papasakojo susirinkusiems apie penkerių metų veiklą: išleistas knygas, renginius, keliones, susitikimus su įdomiais žmonėmis, tradicijas, kurios pamažu klostosi ir tęsiasi.

Poeziją skaitė „Vėdryno“ literatės, vakaro dalyviai ir svečiai. Kartu su folkloro ansambliu  „Verdainė“ liaudies dainas dainavo visi susirinkusieji.

„Apie ką bekalbėtume, gražiausia minties raiška yra poetinė kalba. Ir niekas kitas taip aukštai neiškėlė žodžio prasmės mūsų gyvenime kaip poetas Just. Marcinkevičius. Žodžio ir knygos prasmės. Vaizduotėje jis tikriausiai  matė jiems pastatytą gražiausią paminklą. Gyvą, didingą, keliantį į aukštį žodį, kitaip nebūtų sušukęs „Medžių aukštos mintys“! O ir jis pats, ar ne aukščiausias lietuvių poezijos medis, prie kurio šliejamės (glaudžiamės) su visais rašančiais ir mes, paprasti literatai.  Renkamės Jo paunksmėje būti ir gyventi, todėl neatsitiktinai dažną „Vėdryno“ susibūrimą skaitome Just. Marcinkevičiaus kūrybą. Daugiausia tekstų atmintinai moka Zina. Randa jų kiekvienai progai. Negalime šios tradicijos praleisti, todėl prašome Ziną Kuzminskaitę paskaityti tai, kas, jos manymu, šiandien mums taip reikalinga“, – kalbėjo vakaro vedėja. Pakvietus šią literatę nuskambėjo eilėraščiai iš ciklo „Pajūrio atvirukai“ ir „Liaudies daina“.

Renginio metu pristatyta TAU dailės būrelio studentų kūrybinių darbų paroda „Spalviniai etiudai“ (vad. Aurimas Liekis).

Literates sveikino Šilutės TAU rektorė Elena Stankevičienė, bibliotekos darbuotojos, vakaro svečiai. „Vėdryno“ literatės nuoširdžiai dėkoja atvykusiems į jubiliejinį vakarą šilutiškiams, bičiuliams ir kolegoms. Be galo džiugu praleisti vakarą su gausiu būriu literatūros mėgėjų, bet daug svarbiau džiaugtis, kad tokių poetinio žodžių gerbėjų tiek daug mūsų mieste, kad yra tiek daug mylinčių žodžio meną žmonių. Džiugu ir gera, bet negalime slėpti  ir malonaus jausmo, kad esame pastebėtos, kad gal ir mūsų darbas kai kada suteikia malonumo, skatina pamėgti knygą ar net patiems pamėginti rasti savo žodinės raiškos būdą.

Birutė Morkevičienė

Atlieka kūrInį Auditorija Atlieka dainas Išleistos literačių knygos Minimas 5 metų jubiliejus Pasisakymai renginio metu Atlieka muzikinį kūrinį Vakaro akimirka

Spausdinti
Facebook komentarai