Pasaulinės origamio dienos minėjimas bibliotekoje

Pasaulinės origamio dienos minėjimas bibliotekoje

Lapkričio 10-osios popietę Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje susirinkę jaunieji bibliotekos lankytojai dalyvavo edukaciniame užsiėmime „Origamio lankstymas – kantrybės ir kruopštumo išbandymas“,  skirtame Pasaulinei origamio lankstymo dienai. Užsiėmimą vedę bibliotekininkai supažindino dalyvius su senoviniu japonų menu – origamiu, kai naudojant vienintelę medžiagą – popieriaus lapą, lankstomos įvairios figūros. Vaikai žingsnis po žingsnio, stebint vaizdo medžiagoje pateiktas instrukcijas ir iliustracijas iš knygų, mokėsi origamio lankstymo technikų. Jie kartu su bibliotekininkais atliko paprastą orgami projektą – išlankstė drugelį ir judantį modelį – varlytę.

Origamio diena pasaulyje švenčiama lapkričio 11 dieną. „Origami“ (jap. ori „lankstyti“ ir  kami „popierius“) – japoniškas popieriaus lankstymo menas. Origamiais vadinami ir patys lankstiniai. Egzistuoja ir lankstymo būdas, kai lankstinys yra sudedamas iš kelių atskirai išlankstytų dalių. Toks lankstymo būdas vadinamas „moduliniu origamiu“ (angl. modular origami). Jei naudojamos žirklės, lankstinys vadinasi kirigamiu (jap. kiri „kirpti“). „Tikras origamis“ (angl. true origami) yra lankstomas iš vieno popieriaus lapo, nesinaudojant nei žirklėmis, nei klijais, nei jokiais kitais įrankiais. Tad tam reikia ypatingo kruopštumo.

Japonijoje origamio meno tradicija yra gili ir turtinga, apimanti įvairius stilius ir technikas, kurie per amžius buvo tobulinami. Tradiciškai origamis buvo naudojamas kaip ritualinis elementas arba dovanų puošmena. Dabar ši meninė forma yra populiarėjanti visame pasaulyje.

Origamis nėra vien popieriniai lėktuvėliai ar gervės. Iš popieriaus lankstomi įvairiausi daiktai, gyvūnai, augalai, geometrinės figūros, abstrakčios formos. Viena įdomesnių origamio meno krypčių – judantys modeliai, kurie tinkamai sulankstyti, gali judėti, atrodyti tarsi gyvi. Kiekvienas origamio kūrinys yra unikalus ir atspindi lankstytojo kruopštumą, kantrybę bei vaizduotę. Ši meninė praktika ne tik skatina kūrybiškumą, bet ir lavina smulkiosios motorikos įgūdžius bei koncentraciją.

Bibliotekoje vykusio origamio lankstymo užsiėmimo metu ne tik paminėta svarbi kultūrinė data, bet ir dalyviams suteikta galimybė išmokti, patirti bei įvertinti tradicinį japonų origamio meną. Tai buvo puiki proga įgyti naujų žinių, ugdyti kantrybę ir mokytis kruopštumo. Vaikams labai patiko origamio lankstymo procesas.  Jie sužinojo, kokia įdomi ir įtraukianti gali būti ši veikla.

 

Edgaras Strelčiūnas,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vaikų aptarnavimo skyriaus vyr. bibliotekininkas

Pasaulinės origamio dienos minėjimas bibliotekoje Pasaulinės origamio dienos minėjimas bibliotekoje

Spausdinti
Facebook komentarai