tautodailininkė Rūta Emigart Čiuželienė

Šilutės tautodailininkų padangėje – nauji vėjai

Lapkričio 23 dieną Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje rinkosi tautodailininkai, jų bičiuliai ir tie, kurie neabejingi menui, kultūrai, bendravimui. Mažosios Lietuvos etnografinio regiono tautodailininkų darbų parodos atidarymas buvo įspūdingas susitikimo dalyvių ir eksponuotų darbų gausa.

Tautodailininkus dalyvauti parodoje sukvietė Lietuvos tautodailininkų sąjungos Žemaitijos skyriaus Šilutės sekcijos vadovė, tautodailininkė Rūta Emigart Čiuželienė, į parodos atidarymą atvyko ir skyriaus pirmininkė Vida Šmitienė iš Klaipėdos su palyda – Skuodo sekcijos vadove Elvita Šeputaite.

Besibaigiant metams organizuoti tautodailininkų darbų parodą Šilutės bibliotekoje jau tapo savotiška tradicija. Meno kūrėjus maloniai globoja Skaitytojų aptarnavimo skyriaus vedėja Sonata Mockienė ir bibliotekininkė Virginija Degutienė. Pastarųjų dėka šioje parodoje eksponuojami 195 darbai, kuriuos kūrė 23 autoriai. Parodoje galima išvysti įvairiausių tautodailės kūrinių: karpinių, tapybos darbų, keramikos, tekstilės, drožinių, siuvinių, šiaudinių sodų, papuošalų ir paveikslų iš augalų.

Parodos atidarymo metu Šilutės sekcijos vadovė R. E. Čiuželienė džiaugėsi gausiai susirinkusiu tautodailininkų būriu, jų darbais. Ji akcentavo, kad krašto tautodailininkai kūrybingi, darbštūs, iniciatyvūs, gebantys kurti išlaikydami meno tradicijas. Daugelis ne tik aktyviai dalyvauja mugėse, kūrybinėse dirbtuvėse, bet ir organizuojamose parodose ne tik Šilutės rajone, bet ir už jo ribų.

Lietuvos tautodailininkų sąjungos Žemaitijos skyriaus pirmininkė Vida Šmitienė įteikė padėkos raštą už kūrybinę veiklą bei informacinę sklaidą tautodailininkei Violetai Astrauskienei ir pažymėjimą naujai narei, priimtai į Lietuvos tautodailininkų sąjungą, Olgai Matažinskienei. Viešnia už produktyvią veiklą padėkojo sekcijos vadovei R. E. Čiuželienei. Parodos atidarymo proga koncertinę programą dovanojo Šilutės kultūros ir pramogų centro vokalinis ansamblis „Vox Libri“.

Būta ir netikėtumų. Šilutės sekcijos vadovė R. E. Čiuželienė, vadovavusi sekcijai daugiau kaip penkerius metus, Žemaitijos skyriaus pirmininkei V. Šmitienei įteikė atsistatydinimo iš užimamų pareigų prašymą, pagrįsdama savo apsisprendimą esamos sveikatos būkle.

Šilutės tautodailininkų sekcija įkurta 1966 m. Jai vadovavo Bronislava Danutė Narbutienė (1930–2022). Vėliau vadovės vairą perėmė R. E. Čiuželienė – šilutiškė, kilusi iš Kukorų kaimo. Mokėsi Saugų vidurinėje mokykloje. Baigusi Šiaulių pedagoginį institutą, gavusi piešimo, braižybos bei darbų mokytojos specialybę, pagal paskyrimą dirbo Klaipėdoje, vėliau persikėlė į Šilutę.

Rūtos kūrybinės veiklos aruode išskirtina vieta tenka karpiniams, nes šioje srityje pasiekti geriausi rezultatai. Ji nuo 1990 m. yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos narė, surengusi daugybę personalinių ir kolektyvinių parodų, 2005 m. apdovanota Šilutės rajono savivaldybės „Sidabrinės nendrės“ premija už ypatingus tautodailės darbus ir Šilutės krašto garsinimą. Respublikiniame tautodailininkų konkurse pelnė aukščiausią apdovanojimą – „Aukso vainiką“. Lietuvos Respublikos kultūros ministro įsakymu tautodailininkei suteiktas meno kūrėjos statusas.

Mažosios Lietuvos tautodailininkai – šilutiškiai – už poros metų švęs 60-metį. Laiko pasiruošti pakankamai, apgalvojant visas smulkmenas ir šventės formatą.

Na, o Šilutės tautodailininkų sekcijos vairas patikėtas naujai vairininkei – švėkšniškei tautodailininkei V. Astrauskienei, į tautodailininkų gretas įsijungusiai 2019 m.,  aktyviai daugelį metų dalyvaujančiai rajono kultūriniame gyvenime, personalinėse ir kolektyvinėse meno parodose, kūrybinių dirbtuvių užsiėmimuose. Violeta kuria keramikos skulptūrėles, grafikos darbus, karpo karpinius, tapo paveikslus, iliustruoja knygas.

Marija Kavaliauskaitė

tautodailininkė Rūta Emigart Čiuželienė tautodailininkė Rūta Emigart Čiuželienė tautodailininkė Rūta Emigart Čiuželienė tautodailininkė Rūta Emigart Čiuželienė tautodailininkė Rūta Emigart Čiuželienė tautodailininkė Rūta Emigart Čiuželienė tautodailininkė Rūta Emigart Čiuželienė tautodailininkė Rūta Emigart Čiuželienė tautodailininkė Rūta Emigart Čiuželienė

Spausdinti
Facebook komentarai