Kultūros darbuotojų kompetencijų ugdymo projektas užbaigtas nuotaikingais viešojo kalbėjimo mokymais

Kultūros darbuotojų kompetencijų ugdymo projektas užbaigtas nuotaikingais viešojo kalbėjimo mokymais

Lapkričio 24 dieną į Šilutės rajono savivaldybės F. Bajoraičio viešąją biblioteką rinkosi Šilutės rajono kultūros įstaigų specialistai, Klaipėdos r. savivaldybės Jono Lankučio bei Klaipėdos m. savivaldybės Imanuelio Kanto viešųjų bibliotekų bibliotekininkai. Jie turėjo išskirtinę galimybę mokytis iš tikro viešojo kalbėjimo profesionalo – Nacionalinio Kauno dramos teatro generalinio direktoriaus, aktoriaus dr. Egidijaus Stanciko, kuris vedė mokymus „Viešasis kalbėjimas: teorija ir praktika“.

Mokymų metu aptartos retorikos, viešosios kalbos sąvokos, pristatytos viešųjų kalbų rūšys, etapiškas kalbos planavimas ir struktūra, viešosios kalbos kompozicijos principai, išorinis stilius. Lektorius patarė, kaip maksimaliai išreikšti save. Kalbėta apie baimes, su kuriomis susiduriame stovėdami prieš auditoriją. Ne kartą akcentuota, kad kalbant nereikia koncentruotis į savo išvaizdą arba kaip viską pasakyti, svarbiausia – galvoti, ką pasakyti, kad aplinkiniai tikrai tavimi patikėtų. Būtina gerai suvokti savo kalbos temą, jos problematiką ir perteikti savitai, per savąją patirtį. Dėliojant kalbos planą pirmiausia reikia atsakyti į klausimus: ką kalbėsiu, kam kalbėsiu, kur ir kada kabėsiu. Charizmatiškasis lektorius pateikė ryšio su auditorija užmezgimo, dėmesio išlaikymo ir efektyvių kalbos užbaigimo pavyzdžių. Mokytasi emocijos perteikimo technikų, kokia turi būti kalbančiojo laikysena, kūno kalba.

E. Stancikas pateikė naudingų pratimų ir patarimų, kurie puikiai tinka balso tembrui lavinti bei artikuliacijai išlaisvinti. Mokymų dalyviai išbandė jų atlikimo technikas. Praktinių dirbtuvių metu susirinkusieji pristatė savo sukurtas viešąsias kalbas, išraiškingai skaitė rašytojų sukurtus tekstus – prozą, poeziją. Lektorius išsamiai aptarė dalyvių atliktas užduotis, kurių analizė leido geriau suvokti savo stipriąsias puses ir daromas viešojo kalbėjimo klaidas. Anot lektoriaus, svarbu nebijoti klysti, nes kiekviena klaida yra dovana, jei tik tu ją tinkamai išanalizuoji. O su nauja patirtimi reikia atsistoti ir eiti toliau. Susitikimas buvo pilnas poezijos, geros nuotaikos, emocijų ir viešojo kalbėjimo žinių.

Tai buvo paskutiniai Šilutės rajono savivaldybės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos projekto „Kompetencijų ugdymo sesija „Gerosios iniciatyvos – atspirties taškas kultūrinių pokyčių link 4“ mokymai, kuriuos finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Šilutės rajono savivaldybė. Už pagalbą organizuojant mokymus dėkojame Šilutės rajono švietimo pagalbos tarnybai.

 

Jolita Baltutienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
direktoriaus pavaduotoja

 

Projektą finansuoja:

Šilutės ir Kultūros logotipas

Kultūros darbuotojų kompetencijų ugdymo projektas užbaigtas nuotaikingais viešojo kalbėjimo mokymais Kultūros darbuotojų kompetencijų ugdymo projektas užbaigtas nuotaikingais viešojo kalbėjimo mokymais Kultūros darbuotojų kompetencijų ugdymo projektas užbaigtas nuotaikingais viešojo kalbėjimo mokymais

Spausdinti
Facebook komentarai