Kristijono Donelaičio epochos ir dabarties laiko sąskambiai Šilutėje

img 05762014 m. balandžio 12 d., Daiva Jucikaitė

Minint vieno žymiausių pasaulietinės poezijos kūrėjų, lietuvių grožinės literatūros pradininkų Kristijono Donelaičio 300-ųjų gimimo metinių sukaktį Šilutės Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka parengė programą „Kristijonas Donelaitis: epochos ir dabarties laiko sąskambiai” Šilutėje”2014″.

Šilutės krašto gyventojai jau turėjo galimybę dalyvauti minėtos programos renginiuose. Visus šiuos metus po viešosios bibliotekos filialus keliauja dvi kilojamosios parodos: ikonografijos ir tekstų paroda „Kristijono Donelaičio atminties keliu” bei „Kristijonas Donelaitis. „Metų” vertimai į Europos Sąjungos kalbas”.

Bibliotekoje vyko integruota pamoka „Būrų čėsnis pagal K. Donelaitį”. Mažosios Lietuvos būrų vestuvių papročius, aprėdus, valgius, linksmybes interpretavo Šilutės Vydūno gimnazijos gimnazistai.

Siekiant labiau aktualizuoti ir visuomenei parodyti lietuvių literatūros klasiko literatūrinį palikimą viešojoje bibliotekoje atidaryta Kristijono Donelaičio skaitykla. Joje veikia literatūros, dokumentų ir vaizdo įrašų paroda „Eksponuojame ir skaitome: Kristijono Donelaičio kūryba ir autorių kūryba apie Kristijoną Donelaitį (1940-2014)”. Skaitykloje taip pat veikia virtuali edukacinė biblioteka „Mokomės skaityti Kristijoną Donelaitį”.

Dar vienas programos akcentų – pavasario lygiadienio skaitymai „Jau saulelė vėl…”. Jų metu vyko vieša lietuvių literatūros pamoka „Man įdomus Kristijonas Donelaitis arba dvidešimt keturi skirtingi „Jau saulelė vėl…” sakymai iš gimnazistų lūpų”. Šilutės pirmosios gimnazijos gimnazistai su mokytoja Jolita Ežerinske skaitė pasirinktus tekstus iš poemos „Metai”, išsakė savo mintis apie tai, kuo jiems įdomus K. Donelaitis, motyvuodami savo pasirinkimą atskiromis temomis. Pamokose pasikeidami dalyvavo Šilutės Pamario pagrindinės mokyklos mokiniai su mokytojomis.

Viešosios bibliotekos Pastogėlėje veikia Lietuvos dailininkų sąjungos tarptautinė tapybos darbų paroda „Šimtmečio portretas”. Joje eksponuojami viduriniosios ir jaunesniosios kartos lietuvių dailininkų sukurti tapybos darbai K. Donelaičio ir jo poemos „Metai” tema. Apsilankę parodoje lankytojai išvys kaip šiandien menininkai traktuoja K. Donelaitį, jo gyvenamąją aplinką, jo epochą, jo kūrybą. Šioje parodoje savo darbą „Laiko paslaptys” pristato ir mūsų kraštietė tapytoja Ina Budrytė.

Renginyje „Dedikacijos Donelaičiui” šilutiškiams Šilutės kraštotyros draugijos folkloro ansamblis „Ramytė” (vad. Giedrė Pocienė) pristatė edukacinę programą „Lietuvininkų metų darbai ir čėsnis”. Lietuvininkų tarmės puoselėtoja Vaida Galinskienė pakvietė iš naujo paskaityti K. Donelaičio „Metus” ir prisiminti Mažosios Lietuvos būrų darbus ir papročius, atspindinčius metų laikų kaitą. Jaunieji ansamblio dalyviai išraiškingai intonuodami paskaitė ištraukų iš poemos „Metai”, kur minimi įvairūs paukščiai. Šišioniškių tarme V. Galinskienė pakvietė tautodailininkus – „omamą” (senelę) Angelę Rauktienę ir „opapą” (senelį) Vytautą Rauktį pristatyti vieno kūrinio parodą „Kalendorius 2014. Kristijono Donelaičio metai”. Sumanymas sukurti tokį kalendorių, paminint K. Donelaičio jubiliejinius metus, kilo prieš pusantrų metų. Dvylika kalendoriaus rėmų, simbolizuojančių metų mėnesius, pagaminti iš medžio. Kiekviename jų sudėti margučiai, skirti kiekvienai mėnesio dienai. Margučiuose įrašytos ir citatos iš poemos „Metai”.

Apžvelgę metų darbus folkloro ansamblio „Ramytė” dalyviai visus pakvietė pasivaišinti kasdieniniais lietuvininkų valgiais – namine duona ir sviestu, medumi, atsigerti kisieliaus.

Šilutiškiai ir miesto svečiai ištisus metus kviečiami dalyvauti programos „Kristijonas Donelaitis: epochos ir dabarties laiko sąskambiai” Šilutėje”2014″ renginiuose.

{gallery}/documents/fotogalerija/2014_04_12_donelaitis{/gallery}

Spausdinti
Facebook komentarai