Protų mūšis ,,Maža garbė svetimom kalbom kalbėti, didi gėda savos gerai nemokėti“

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Žemaičių Naumiesčio filiale vyko protų mūšis ,,Maža garbė svetimom kalbom kalbėti, didi gėda savos gerai nemokėti“ (Jonas Jablonskis), kuriame dalyvavo gimnazistai. Pradėdama renginį Žemaičių Naumiesčio gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Rima Vingienė visiems susirinkusiems priminė, kad turtingiausias lietuvių kultūros paveldas yra kalba, kuri yra viena seniausių indoeuropiečių kalbų. Jos nesunaikino nei lenkinimas, nei rusinimas, nei tremtys. Ji išliko gyva net ir gūdžiuose Sibiro lageriuose, išeivijoje gyvenančių lietuvių širdyse. Tad šiandien lietuvių kalbos ateitis, taisyklingas jos vartojimas mūsų kasdieniniame gyvenime priklauso nuo mūsų pačių.

Pasitikrinti savo lietuvių kalbos žinias pasiruošė keturios gimnazistų komandos: „Žemaičiai“, „Knygnešiai“, „Baltai“ ir keistu pavadinimu pasivadinusi komanda „Pasmerktieji“. Žaidėjams teko atsakyti ir į linksmus, ir į reikalaujančius loginio išmąstymo, o kartais ir intuicijos klausimus.

Dalyviams reikėjo ištaisyti klaidingus sakinius, prisiminti svarbias datas, susijusias su lietuvių kalba, rašto atsiradimu, žinomais kalbininkais, užbaigti patarles apie kalbą ir atlikti kitas užduotis. Papildomą tašką kiekvienai komandai galėjo uždirbti ir komandų sirgaliai.

Po įnirtingos kovos nugalėjo „Pasmerktųjų“ komanda, apdovanota knygomis. Žaidimas buvo smagus ir visiems suteikė gerą nuotaiką.

 

Informacija Nijolės Rimkienės,
nuotraukos Danutės Bružienės

Spausdinti
Facebook komentarai