Bibliotekoje – literatūros ir muzikos vakaras

donelaicio12013 m. balandžio 29 d., Rita Blauzdytė

Įsibėgėjus 13-ajai Nacionalinei bibliotekų savaitei, kurios šūkis „Nežinai? Pėdink į biblioteką!”, bei artėjant lietuvių grožinės literatūros klasiko Kristijono Donelaičio 300 metų jubiliejui, gražią ketvirtadienio popietę Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje būrelis šilutiškių susirinko į literatūros ir muzikos vakarą „Kristijono Donelaičio skaitymai”.

Literatūrinius skaitymus ir muzikos kūrinius atliko į biblioteką atvykę svečiai: literatūrologė, habilituota humanitarinių mokslų daktarė, knygų autorė, kraštietė Dainora Pociūtė-Abukevičienė, Lietuvos aktorius, režisierius, skaitovas Petras Venslovas, kompozitorė, pedagogė Jūratė Baltramiejūnaitė bei giedamosios lietuvių klasikinės poezijos atlikėjas, Lietuvos Nacionalinės filharmonijos solistas Danielius Sadauskas, kurie vakaro metu tarp susirinkusiųjų paskleidė Mažosios Lietuvos dvasią, donelaitiškos, vydūniškos giesmės skambesį.
Vakaras prasidėjo skaitovo P. Venslovo atliekamu Kazio Bradūno kūriniu „Du eilėraščiai”. Netrukus, akomponuojant J. Baltramiejūnaitei, nuskambėjo ir solisto D. Sadausko atliekami kūriniai. Pasidžiaugus skambančiomis eilėmis ir muzikos garsais, dr. Dainora Pociūtė-Abukevičienė susirinkusiesiems pateikė istorinę lietuvių literatūros apžvalgą, kuri neatsiejamai susijusi su Mažosios Lietuvos lietuvių grožinės literatūros pradininku Kristijonu Donelaičiu ir jo kūryba. Daktarė apžvelgė Prūsijos likimą, Donelaičio reikšmę ir vaidmenį lietuvių poetinėje tradicijoje. Pasak pašnekovės, liuteroniškoji literatūros kultūra susiformavo tik Prūsijoje, kurią Donelaitis įprasmino ir taip amžiams sukūrė lietuviškosios Prūsijos paveikslą. Daktarė pabrėžė, kad būtent Donelaitis sukūrė lietuvių poetinę kalbą, o poema „Metai” – daugiausiai kartų ir į daugiausiai kalbų išverstas kūrinys.
Renginio metu skaitovas P. Venslovas, atlikdamas vokalinį ciklą „Kelionė į Tolminkiemį”, skaitė ištraukas iš poemos „Metai”, o šias eiles dar labiau įprasmino nuskambėjusios Mažvydo ir Vydūno giesmės. Muzikos ir literatūros valandėlė baigėsi aktoriaus sukalbėta Vydūno prakalba apie varpus, kurie vis dar skamba, liudydami, kad mūsų krašte išlikusi itin stipri Donelaitiška dvasia.

donelaicio2

donelaicio3

Spausdinti
Facebook komentarai