Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka kviečia Baltijos kelią įamžinti skaitmeniniame archyve „Europeana 1989″

europeana2013 metų vasarą Lietuvoje startavo projektas „Europeana 1989″, skirtas Geležinės uždangos žlugimui 1989 m. paminėti. Tų metų įvykiai Lenkijoje, Čekijoje, Vengrijoje, Vokietijoje, Baltijos šalyse visiems laikams pakeitė Europos veidą. Šiemet, rugpjūčio 23 d., Lietuva kartu su Latvija ir Estija minės vieno reikšmingiausių mūsų naujųjų laikų istorijoje įvykio – Baltijos kelio – 25-ąsias metines.

Baltijos kelias buvo didžiausia taiki demonstracija istorijoje, kuri tęsėsi per 600 km. ir kurioje dalyvavo daugiau nei 2 mln. žmonių. Projekto „Europeana 1989″ organizatoriai siekia surinkti žmonių, dalyvavusių unikaliame ir į tarptautinį UNESCO „Pasaulio atminties” sąrašą įtrauktame Baltijos kelyje, prisiminimus. „Mes kūrėme istoriją” – tokiu šūkiu vadovaudamasi „Europeanos 1989″ komanda kviečia Lietuvos, Latvijos ir Estijos žmones pasidalinti su visu pasauliu savo asmenine istorija bei išlikusiais dokumentais ar atmintinais daiktais ir tapti didelio Europos skaitmeninio archyvo kūrėjais.

Projektas „Europeana 1989″ yra žymiai didesnio projekto – „Europeanos”, Europos skaitmeninės bibliotekos, muziejaus ir archyvo (www.europeana.eu) – dalis. „Europeana” suteikia galimybę prieiti prie surinktos ir suskaitmenintos bibliotekų, archyvų, audiovizualinių archyvų bei muziejų medžiagos. Su ja bendradarbiauja daugiau nei 2200 institucijų ir interneto svetainių 29 Europos kalbomis. „Europeana” visuomenei leidžia atrasti ir tyrinėti kultūrinį bei intelektinį Europos paveldą per paprastą paieškos sistemą ir virtualias parodas. Europos komisijos 2008 m. lapkritį pristatytoje „Europeanoje” dabar jau yra 26 milijonai dokumentų bei paveldo darbų.

Prie „Europeana 1989″ projekto sklaidos ir vykdymo prisideda ir bibliotekos. Todėl F. Bajoraičio viešoji biblioteka kviečia Šilutės krašto žmones pasidalyti savo asmeniniais prisiminimais ir jų materialiais liudijimais – nuotraukomis, suvenyrais, vaizdo ar garso įrašais, lankstinukais, laiškais, plakatais, skelbimais, savilaidos laikraštėliais, kitais rašytiniais dokumentais, išlikusiais to meto daiktais – tuo, kas mena 1989-uosius. Gal turite išlikusią trispalvę, Sąjūdžio ženkliuką, žemėlapį, kvietimą, troleibuso talonėlį, nešiojamąjį radijo aparatą, sudžiovintą gėlytę, dienoraščio įrašą, tautinę juostelę ar žaisliuką, kurį laikėte rankose tą atmintiną dieną. Tai gali būti ir prisiminimai iš Dainuojančios revoliucijos, Roko maršo ar kitų renginių bei akimirkos iš kasdienio gyvenimo. Svarbios ir nuotraukos, atkuriančios Atgimimo laikotarpio Šilutės ir jos apylinkių vaizdus, vėlesni masinės Baltijos Tautų akcijos Baltijos kelias paminėjimai Pamaryje.

Visos šios detalės yra svarbios ir padedančios įamžinti unikalų istorinį įvykį, kurio dalyviai ar liudininkai tuo metu buvome. Juk taip buvo kuriama istorija.

Prisiminimus ir daiktus kviečiame atnešti į F. Bajoraičio viešąją biblioteką ar jos filialus darbo valandomis. Visa jūsų medžiaga, jums sutikus, bus užregistruota, aprašyta ir suskaitmeninta: ji atsidurs virtualiame 1989 m. Europos žemėlapyje, o originalai bus grąžinti jums. Apsilankę bibliotekoje, turėsite progą susipažinti, kaip kuriamas unikalus skaitmeninis archyvas, ir patys prie to prisidėti. Taip pat galėsite sužinoti, kaip savarankiškai įkelti į projekto interneto svetainę www.europeana1989.eu jūsų nuotraukas bei istorijas, kurias norėtumėte papasakoti vėliau. Visos istorijos ir objektai, surinkti vykdant projektą „Europeana 1989″ bus prieinami per tinklapį www.europeana.eu.

Išsamesnę informaciją apie projektą „Europeana 1989″ teikia F. Bajoraičio viešosios bibliotekos specialistai: Donatas Dobilinskas (tel. (8~441) 77137, el. paštas: donatasd@silutevb.lt); Virginija Veiverienė (tel. (8~441) 45 966, el. paštas: virginijav@silutevb.lt).

Pasitikime Baltijos kelio 25-metį jį įamžinę internete – skaitmeniniame archyve „Europeana 1989″!

Spausdinti
Facebook komentarai