Tarptautiniai Šilutiškių bibliotekininkų ryšiai plečiasi

img 27772014 m. rugsėjo 2 d., bibliotekos direktorė Dalia Užpelkienė

Rugsėjo 1-ąją, Mokslo ir žinių dieną, Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje lankėsi Bialystoko ir Vroclavo universitetų dėstytojų bei bibliotekininkų delegacija. Svečių tikslas – susipažinti su bibliotekos Knygos muziejumi ir jo knyginio paveldo rinkiniais, pasidalinti leidybinio darbo patirtimi ir vartotojams teikiamų mokamų bei nemokamų paslaugų paketu.

Bialystoko psichologijos instituto Informacijos ir bibliotekų departamento Psichologijos fakulteto profesorė Jadvyga Sadovska šilutiškiams pristatė Lenkijos bibliotekininkų aukštojo rengimo situaciją. Pasak viešnios, Bialystoko psichologijos institute į bibliotekininko ir informacijos specialybę jau nėra konkursų. Profesorę domino, kaip šilutiškiai motyvuoja savo bibliotekinius specialistus, jei bibliotekoje dirba tiek daug jaunimo? Šilutiškiai pristatė naujo Lietuvos nacionalinio projekto „Bibliotekos pažangai2″ mokymų galimybes, profesinius renginius, ir bibliotekininkus ugdančiąją veiklą, akcentuodami, kad žaisdami, iškylaudami, kurdami gerą psichologinę atmosferą bibliotekos lankytojams, bibliotekiniai specialistai gauna grąžą – savo veiklos įvertinimą, turiningą ir kūrybišką bibliotekininko darbo dieną, asmeninę motyvaciją.

Vroclavo universiteto Mokslų informacijos ir bibliotekininkystės mokslų instituto prof. hab. dr. Malgorzata Derkacz, susipažinusi su šilutiškių Knygos muziejaus knyginio paveldo rinkiniais, sakė nesitikėjusi nedidelio regiono bibliotekoje rasti tokį „lobį”. Knyginio paveldo kolekcijos Lenkijoje yra kaupiamos tik nacionalinio ir išskirtiniais atvejais regioninio lygio didžiosiose bibliotekose. Pasak M. Derkacz, knyginio paveldo leidiniai F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje – puiki kultūros paveldo edukacijos priemonė, kurią šilutiškiai bibliotekininkai išradingai aktualina savo parengtose ir išleistose knygose ( nuo 2000-ųjų metų, 18 įvairių leidinių).

Svečiai susipažino su moderniu F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Švėkšnos filialu, buvo svetingai sutikti Švėkšnos seniūno Alfonso Šepučio valdose , susipažino su Šv. Apaštalo Jokūbo bažnyčia, miesteliu, apžiūrėjo XIX a. antrosios pusės architektūrinį statinį „Genovaitės” vilą (Villa Genovefa), parką. Kolegos lenkai dėkojo jiems Švėkšnos įžymybes pristačiusiems švėkšniškiams: kraštotyrininkui Petrui Čeliauskui, klebonui Sauliui Katkui, bibliotekininkei Danutei Litvinienei.

Lenkų delegacija pasirašė F. Bajoraičio viešosios bibliotekos svečių knygoje, palikdama įrašą „Mes apsilankėme įspūdingoje Šilutės krašto bibliotekoje ir šilutiškių patirtį būtinai skleisime tarp mūsų universitetų akademinio jaunimo”. Pažintį su Vakarų Lietuva Lenkijos mokslininkai ir bibliotekininkai tęsė I. Simonaitytės viešojoje bibliotekoje ir Klaipėdos universitete.

Nuo šiol šilutiškiai kaimyninėje Lenkijoje turės jau keturis tarptautinius partnerius: Punsko lietuvių kultūros namų, Bialystoko miesto bibliotekos, Vroclavo universiteto ir Bialystoko psichologijos instituto bendruomenes.

img 2781

img 2797

img 2807

img 2816

img 2822

img 2828

Spausdinti
Facebook komentarai