Monsinjoras Kazimieras Vasiliauskas – kunigas, tamsoje suradęs šviesą

Pranas Avižinis dalijasi prisiminimais apie susitikimą su monsinjoru

Pranas Avižinis dalijasi prisiminimais apie susitikimą su monsinjoru

Baigiantis Nacionalinei Lietuvos bibliotekų savaitei „Stiprios bibliotekos – stipri visuomenė“ šilutiškiai buvo pakviesti į Šilutės Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje vykusį susitikimą su žurnaliste Ramune Sakalauskaite bei jos knygos „Gyvenimas, koks jis buvo. Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko biografija“ pristatymą. Renginio metu autorė dalijosi mintimis, prisiminimais bei įspūdžiais apie jos bendravimą su politiniu kaliniu ir tremtiniu, pirmuoju ir ilgamečiu Vilniaus arkikatedros bazilikos klebonu, 1993 m. atkurtos Vilniaus Šv. Juozapo kunigų seminarijos rektoriumi, Vilniaus Šv. Mikalojaus bažnyčios emeritu, Vilniaus miesto garbės piliečiu, pagerbtu daugybe valstybės apdovanojimų, monsinjoru Kazimieru Vasiliausku (1922–2001). Savo pasakojimu ji stengėsi parodyti šios iškilios asmenybės nueitą gyvenimo kelią, jo pasaulėjautą, pasaulėžiūrą, kas jis buvo jai, kas jis buvo ir yra mums, ką mes turime žinoti ir mokytis iš jo.

R. Sakalauskaitė ir jos knyga

R. Sakalauskaitė ir jos knyga

Žinomos visuomenės veikėjos R. Sakalauskaitės veikla yra įvairiapusė ir daugelis jos nuveiktų darbų susiję su šio iškilaus dvasininko atminimo įamžinimu. Priklausiusi monsinjoro K. Vasiliausko artimų žmonių ratui ir jausdama jo globėjišką paramą ji savo darbais tarsi atidavė skolą monsinjorui: buvo režisieriaus Sauliaus Vosyliaus sukurto dokumentinio filmo „Laimingi buvę jo akivaizdoje“ (apie monsinjorą Kazimierą Vasiliauską) idėjos autorė ir scenarijaus bendraautorė (2007), jos iniciatyva 2010 m. prie Vilniaus Šv. Rapolo bažnyčios įrengtas monsinjoro K. Vasiliausko atminimui skirtas skveras, pastatyta skulptūra, o nuo 2011 m. R. Sakalauskaitė yra monsinjoro K. Vasiliausko labdaros fondo valdybos narė. Vienas iš jos paskutinių darbų – knyga „Gyvenimas, koks jis buvo. Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko biografija“ (2015). Pristatydama knygą šilutiškiams autorė akcentavo, kad ši knyga – jos skola monsinjorui už jo draugystę ir bendravimą su ja. Rašant šią knygą remtasi archyvine medžiaga, žmonių, pažinojusių kunigą, liudijimais ir prisiminimais bei kitais šaltiniais, atspindinčiais monsinjoro gyvenimo faktus.

Autorė pristato knygą

Autorė pristato knygą

Perteikdama šios iškilios asmenybės gyvenimo momentus R. Sakalauskaitė minėjo, kad šis dvasininkas buvo meno, knygos žmogus. Jo unikalumas – tai mokėjimas bendrauti su žmonėmis, išklausyti juos, atida jų rūpesčiams, vargams. Jis bendraudavo ir kalbėdavo su visais, visa savo esybe panirdavo į žmogaus dvasinę būseną ir išgyvenimus. Iš susitikimų su monsinjoru žmonės išeidavo palengvėjusia širdimi ir apvalyta siela. Jis dažnai R. Sakalauskaitei sakydavo, kad „esam draugai ir privalome dalintis viskuo, net ir žemiškais dalykais“.

R. Sakalauskaitės knyga

R. Sakalauskaitės knyga

Šviesios atminties poetas Just. Marcinkevičius monsinjorą vadino „vaikščiojančia meile“, nes jo „didžiausias turtas buvo knygos, žmonės, bendravimas su jais“. Net ir po penkiasdešimties metų R. Sakalauskaitės sutikti žmonės, bendravę su monsinjoru, šiltai ir šviesiai atsiliepė apie jį. Ji ir dabar jaučianti jo buvimą šalia, kai būna viena ar bendrauja su jį pažinojusiais žmonėmis Lietuvoje, Latvijoje ir kitur. Bendraujant su šiuo dvasininku iš jo sklisdavo gerumas, jautrumas, nuoširdumas. Jis buvo iki galo atviras sau, žmonėms ir pasauliui. Kiekvienas žmogus monsinjorui buvo didelis ir nesuprastas pasaulis. Atiduodamas save žmonėms jis nesitikėjo jokios naudos. Šios patirtys autorei yra be galo brangios. Šiluma ir meile spinduliavęs K. Vasiliauskas kantriai nešė savo gyvenimo kryžių. Anot autorės, jo gyvenimas – tikėjimo kelias. Jis visame kame matydavo šviesą. Iš tremties ir lagerio jis grįžo be pykčio ir neapykantos. „Jei būčiau nekentęs – būčiau pralaimėjęs“, – sakydavo monsinjoras. Jo gyvenimo credo buvo keisti pasaulį ir keisti save. Tai du lygiaverčiai uždaviniai, kuriais šis iškilus žmogus vadovavosi gyvenime.

Ištraukas iš knygos „Gyvenimas, koks jis buvo. Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko biografija“, iliustruojančias šios iškilios asmenybės gyvenimą, skaitė šilutiškiai pedagogai, Šilutės viešosios bibliotekos lankytojai Rita Vanagienė, Sandra Tamašauskienė ir Linas Zdanevičius.

Žurnalistės R. Sakalauskaitės knygą „Gyvenimas, koks jis buvo. Monsinjoro Kazimiero Vasiliausko biografija“ galima rasti Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos fonde (Tilžės g. 10, II a.).

Straipsnį norisi pabaigti knygoje esančia monsinjoro K. Vasiliausko mintimi: „Linkiu drįsti ir sugebėti visuomet būti tiesos ir teisiųjų barikadų pusėje“.

Sandra Tamašauskienė skaito ištraukas iš knygos

Sandra Tamašauskienė skaito ištraukas iš knygos

Rita Vanagienė skaito ištraukas iš knygos

Rita Vanagienė skaito ištraukas iš knygos

Linas Zdanevičius skaito ištrauką iš knygos

Linas Zdanevičius skaito ištrauką iš knygos

Spausdinti
Facebook komentarai