Fridricho Bajoraičio viešojoje bibliotekoje lankytojai tampa turtuoliais

Saulina JOKUBAUSKAITĖ
„Šilutės naujienos“

Kitaip suburianti lankytojus Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka ir kitaip tęsiamos senos tradicijos. Kalbėti apie miesto centrinę biblioteką ir jos kaimiškose vietovėse veikiančius filialus, galima labai ilgai, tačiau šie metai – ir vėl neeiliniai. Kaip žinia, 2016-ieji šalyje paskelbti Bibliotekų metais, tad visoje Lietuvoje vyksta ypač daug bibliotekų organizuojamų ir joms skirtų renginių. Balandžio 23–29 dienomis jau šešioliktą kartą Lietuvoje paminėta ir Bibliotekų savaitė, kai išskirtinis dėmesys skirtas ne tik kultūrai, švietimui bei laisvalaikiui praleisti skirtoms įstaigoms – knygos namams, bet ir super darbuotojams bibliotekininkams. Pastarųjų nuveiktus darbus jau sunku realiai suvokti, o apibūdinti visas jų įdėtas pastangas – net neįmanoma.

Šilutės visuomenei pristatytas projektas „Bendruomenės „HUB’as” bibliotekoje „Atrask savo saviraiškos kodą“.

Šilutės visuomenei pristatytas projektas „Bendruomenės „HUB’as” bibliotekoje „Atrask savo saviraiškos kodą“.

„Tai, ką darote, prilyginu gražiems stebuklams, nes, kai tu praleidi laiką turiningai, tampi turtuoliu“, – kreipdamasi į Šilutės rajono bibliotekininkus ir sveikindama juos su švente, kuri buvo surengta balandžio 27-ąją, sakė Šilutės rajono savivaldybės Kultūros skyriaus vedėja Vilma Griškevičienė.

Anot jos, jei tenka kuriame nors Lietuvos krašte pasisakyti, kad esi iš Šilutės, pirmiausia aplinkiniai įvardina mūsų krašto bibliotekininkus, juos net paminėdami vardais. Štai toks mūsų rajono bibliotekininkų darbas, kuris su baltu pavydu apkalbamas įvairiose šalies savivaldybėse, miestuose ir kaimuose, pristatomas kaip pavyzdys.

 

Geriausi tarp geriausių

Renginį, skirtą Bibliotekų savaitei paminėti, atidarė centrinės bibliotekos šeimininkė, Informacijos skyriaus vedėja, laikinai einanti direktoriaus pareigas Laima Dumšienė.

Šiemet Šilutės F.Bajoraičio viešoji biblioteka apdovanota išskirtine nominacija „Biblioteka - mažųjų draugas“.

Šiemet Šilutės F.Bajoraičio viešoji biblioteka apdovanota išskirtine nominacija „Biblioteka – mažųjų draugas“.

„Tikiuosi, kad biblioteka niekada nesijaus vieniša, nes tai įrodo gausus būrys lankytojų, bičiulių, kurie atvyksta“, – sakė L.Dumšienė. Pasinaudojusi neeiline proga ji pasidžiaugė ir visai neseniai į Pamarį parsivežtu apdovanojimu „Biblioteka – mažųjų draugas“. Jį įsteigė Lietuvos savivaldybių viešųjų bibliotekų asociacija.

Anot laikinosios direktorės – nėra lengva sulaukti tokio įvertinimo. Kaip žinia, pernai Šilutės viešoji biblioteka buvo taip pat įvertinta aukščiausiai, ji apdovanota „Lietuviškiausios bibliotekos“ nominacija.

Išlikti pastebimiems ir įvertintiems, tikrai nėra lengva, juolab, kai šalyje yra tiek daug, net 60 centrinių bibliotekų ir dar daugiau jų filialų. L.Dumšienei antrino ir Kultūros skyriaus vedėja V.Griškevičienė, sakydama, jog kol kas mūsų bibliotekininkai savo darbais konkurentų neturi. Tačiau, anot jos, reikia nepamiršti, jog akylus konkurentas visad stovi už nugaros…

Džiaugdamiesi „sulaužė“ tradicijas

Šiemet, minint Bibliotekų savaitę, Šilutės rajono knygos ginklanešiai sulaužė kelerius metus puoselėtas tradicijas – ne rinko ir ne paskelbė geriausią Pamario bibliotekininką, o visą dėmesį sutelkė bei visuomenę supažindino su didžiulės sėkmės ir pripažinimo sulaukusiu projektu „Bendruomenės „HUB’as” bibliotekoje „Atrask savo saviraiškos kodą“.

Kelias minutes trukusiame filmo siužete buvo parodyta, kokia pagal šį projektą per penkias darbo dienas – nuo pirmadienio iki penktadienio – bibliotekoje vykdoma veikla. Kadangi bibliotekininkų parengto ir finansavimą gauto projekto tikslas – skatinti bendruomenės narių kūrybinę saviraišką ir motyvaciją, tobulinant esamas ir kuriant naujas žinių edukacijos bei neformalaus ugdymo paslaugas, net nekyla abejonių, jog tai – labai svarbu ir vertinga kiekvienam bibliotekos bičiuliui.

Penkių dienų kodai

Taigi, jau kelintas mėnuo, kai kiekvieną pirmadienį bibliotekos lankytojai gali prasiblaškyti rinkdamiesi  „Kūrybiškumo kodą“. Čia vykdomi kūrybiniai užsiėmimai vaikams, skatinantys saviraišką ir bendravimą. Meninėmis priemonėmis dalyviai kuria, lavinasi, eksperimentuoja, tyrinėja bei išreiškia save. Šio užsiėmimo lankytojai ne tik supažindinti ir mokomi dirbti su įvairiomis dailės technikomis bei priemonėmis, jie vaida su personažais-lėlėmis, žaidžia bei draugauja.

Informacijos skyriaus bibliotekinių procesų automatizavimo inžinierius D.Dobilinskas svečiams papasakojo, kaip konstruojami žaismingi robotukai.

Informacijos skyriaus bibliotekinių procesų automatizavimo inžinierius D.Dobilinskas svečiams papasakojo, kaip konstruojami žaismingi robotukai.

Antradieniais visų laukia „Elektronikos kodas“. Šiuose užsiėmimuose, pasitelkus elektronikos konstruktorius, dalyviai supažindinami su elektronikos pagrindais, mokosi juos pritaikyti praktiškai, pažinti fizikos reiškinius, sudarinėti elektronines schemas, jų grandines. Vėliau jie atlieka eksperimentus, o gautais rezultatais dalinasi su bendraminčiais.

Trečiadieniais „Žinių kodo“ veiklose rengiami kompiuterinio raštingumo mokymai pradedantiesiems ir pažengusiems. Organizuojamos žinių lygos, turnyrai, viktorinos vaikams, jaunimui, savivaldos atstovams, policijos darbuotojams, tiesioginėms ir netiesioginėms tikslinėms grupėms. Taip dalyviai pasitikrina ir įtvirtina žinias itin patrauklia žaidybine forma, panaudodami modernią atsakymų vertinimo įrangą.

Ketvirtadieniais  „Modeliavimo kodo“ metu vedami kūrybiniai užsiėmimai mėgėjams, lavinantys projekto tikslinės tiesioginės grupės mąstymą, skatinantys eksperimentuoti, modeliuoti, kurti ir projektuoti įvairiausius objektus. Veiklos įvairovei yra naudojamas inovatyvus įrenginys – 3D skeneris ir spausdintuvas. Tad dalyviai turi puikią galimybę pasigaminti tai, ką patys sugalvoja, jie taip įgyja projektavimo, meno ir kt. mokslų teorijos pradmenų, mokosi naudotis šia nauja technologija.

Na, ir penktadieniais organizuojamos neformalios interaktyvios pamokos „Multimedijos kodas“. Interaktyvių integruotų pamokų metu sujungiamos naujausios technologijos su neformaliuoju ugdymo procesu, panaudojant interaktyvųjį ekraną su integruotų pamokų paketu. Tokios neformalios pamokos siejasi su mokyklose dėstomų dalykų turiniu bei padeda į mokymo procesą aktyviau įtraukti ir mažiau motyvuotus vaikus.

Svarbu kurti, atrasti, ieškoti

Peržiūrėję projekto pristatymo filmuotą medžiagą renginio svečiai negailėjo pagyros žodžių ir sveikinimų.

Kreipdamasis į bibliotekininkus Šilutės rajono savivaldybės Administracijos direktoriaus pavaduotojas Virgilijus Pozingis, sakė, kad šie atvėrė didžiules galimybes.

„Manau, jei ši programa veiks gerai, bus dar daugiau lankytojų. Kol kas belieka tik džiaugtis, nes išskirtinis bibliotekos kolektyvas nuolat siekia naujovių“, – sakė V.Pozingis. Anot jo, taip sėkmingai organizuodami įvairią veiklą Šilutės bibliotekininkai neišvengs ir… priešų. Kaip pripažino Administracijos direktoriaus pavaduotojas, bibliotekoje trūksta tik užsiėmimų, kuriuose būtų lankytojai mokomi groti muzikos instrumentais. Čia ir piešiama, ir lipdoma, pilnai suteikiamas užimtumas švietimo įstaigų: vaikų darželių ar mokyklų, auklėtiniams.

Su puikiai startavusiu projektu „Bendruomenės „HUB’as” bibliotekoje „Atrask savo saviraiškos kodą“ sveikino  Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Strateginės plėtros departamento Projektų valdymo skyriaus projektų vadovė ir projekto Šilutės bibliotekoje globėja Loreta Budrytė. Viešnia prisipažino, kad dirbdama su šilutiškiais bibliotekininkais ji pasijuto Pamario bendruomenės dalele.

Padėkas už bendruomeniškumą ir bendradarbiavimą išsakė projekto partneriai: Pagėgių savivaldybės viešosios bibliotekos direktoriaus pavaduotoja Ramutė Vaitkuvienė, Klaipėdos rajono savivaldybės Jono Lankučio viešosios bibliotekos projekto koordinatorė Laima Tamulienė. Pastaroji viešnia nostalgiškai prisiminė Šilutės miesto biblioteką kaip vieną iš pirmųjų jos darboviečių, o kolegoms palinkėjo, kad šie, įgyvendindami tokias naujoviškas veiklas, išsaugotų sutarimus ir su knyga.

Muzikinis žinių turnyras

Išklausę, pasidžiaugę, aptarę sėkmingai startavusį projektą, visi bibliotekos svečiai buvo pakviesti pasižvalgyti po bibliotekos erdves, kuriose visas penkias darbo dienas lankytojai ieško saviraiškos kodo.

Šventinio renginio kulminacija tarsi laiko mašina buvo nukelta į trečiadienį, kuomet bibliotekoje rengiamos „Žinių kodo“ popietės. Linksmame, muzikiniame žaidime „Muzikinis ringas: Spauskime gazą“ dalyviai buvo suskirstyti į aštuonias komandas: DO, RE MI, FA, SOL, LA, SI, DO2. Jas atskirai sudarė rajono seniūnijų seniūnai, lopšelių-darželių, miesto įstaigų, mokyklų, nevyriausybinių organizacijų, bibliotekų atstovai bei projekto „Bendruomenės „HUB’as” bibliotekoje „Atrask savo saviraiškos kodą“ partneriai. Muzikiniame ringe varžovams reikėjo teisingai ir greitai atsakyti į muzikinius klausimus bei išsiaiškinti, kurie geriausiai išmano apie muziką, dainininkus ir atlikėjus.

Susumavus teisingų atsakymų rezultatus, paaiškėjo, kad garbinga trečioji nugalėtojų vieta atiteko komandai FA. Ją sudarė Šilutės Vydūno gimnazijos direktorė Marina Stirbienė, Šilutės Žibų pradinės mokyklos direktorė Elena Šarkienė, Šilutės jaunimo ir suaugusiųjų mokymo centro direktorės pavaduotoja Laima Navickienė, Pagėgių savivaldybės viešosios bibliotekos bibliotekininkė Sonata Vitkutė, Gardamo kaimo bendruomenės „Tenenys“ pirmininko pavaduotoja Diana Formanikaitė.

Žinių turnyro „Muzikinis ringas: Spauskime gazą“ nugalėtojai – komanda SI.

Žinių turnyro „Muzikinis ringas: Spauskime gazą“ nugalėtojai – komanda SI.

Antrąją vietą laimėjos komanda RE. Ją sudarė Šilutės rajono policijos komisariato Prevencijos poskyrio viršininkas Audrius Lukošius, Šilutės Hugo Šojaus muziejaus Informacijos skyriaus specialistas Vilmantas Pielikis, Šilutės socialinių paslaugų centro direktorė Rasa Jakienė, Šilutės kultūros ir pramogų centro direktorė Jūratė Pancerova, Šilutės rajono švietimo pagalbos tarnybos direktorė Judita Blinkevičienė).

Na, o I vietos prizą nuskynė ir „Auksinio rakto“ šeimininkais tapo komanda SI. Ją sudarė Jaunimo reikalų ir sporto koordinatorė Simona Skuodaitė, asociacijos Pamario jaunimas vadovė Lijana Jagintavičienė, Šilutės šaulių kuopos vadas Donatas Jaunius, Kintų jaunimo klubo pirmininkė Vaida Nausėdaitė, Šilutės Martyno Jankaus pagrindinės mokyklos ugdymo karjerai koordinatorė Edita Bendžiuvienė.

Žinių turnyro „Muzikinis ringas: Spauskime gazą“ nugalėtojai pasipuošė specialiaisiais „aukso“ medaliais, kuriuos projektavo ir 3D spausdintuvu atspausdino Šilutės F.Bajoraičio viešosios bibliotekos Informacijos skyriaus bibliotekinių procesų automatizavimo inžinierius Donatas Dobilinskas, „aukso dulkėmis“ nupurškė bibliotekininkė Sandra Jablonskienė, o raudonais kaspinais papuošė Vita Gerulienė.

Visoms trims nugalėtojoms komandoms specialius prizus įteikė Šilutės F.Bajoraičio viešosios bibliotekos Informacijos skyriaus vedėja, laikinai einanti direktoriaus pareigas L.Dumšienė.

Spausdinti
Facebook komentarai