Žemaičių Naumiesčio bendruomenei pristatytas projektas „Knygnešių kelias interaktyvioje erdvėje“

img_6699

Lapkričio 9 d. Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Žemaičių Naumiesčio filiale vyko projekto „Knygnešių kelias interaktyvioje erdvėje“ pristatymas vietos bendruomenei. Pristatyme dalyvavo Žemaičių Naumiesčio gimnazijos, mokyklos-darželio, Šilutės žemės ūkio mokyklos Žemaičių Naumiesčio skyriaus, asociacijos „Žemaičių Naumiesčio bendruomenė“, seniūnijos atstovai.

Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba, lėšomis prisidėjo ir Šilutės Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka. Pagrindiniai projekto partneriai – Šilutės Hugo Šojaus muziejus, Žemaičių Naumiesčio gimnazija, asociacija „Žemaičių Naumiesčio bendruomenė“.

Renginį savo atliekamomis dainomis pradėjo Valerijonas Krutikovas. Pristatydama projektą Žemaičių Naumiesčio filialo vyriausioji bibliotekininkė Nijolė Rimkienė teigė, kad projektas yra savotiška duoklė gyvenamosios vietos, o tiksliau – knygnešystės istorijai. Projektu buvo siekiama surinkti ir vienoje vietoje paskelbti kuo daugiau informacijos, aktualizuojančios vietos knygnešystę. Tuo tikslu atkurtas Žemaičių Naumiesčio knygnešių kelias interaktyvioje erdvėje, įtraukiant bendruomenę į skaitmeninio turinio apie krašto istoriją bei kultūrą kūrimą, naudojimą ir sklaidą. Pateikta bendro pobūdžio informacija apie knygnešystės fenomeną, spaudos spausdinimo vietas ir platinimo būdus, Žemaičių Naumiesčio knygnešius, ne tik kilusius, gyvenusius Žemaičių Naumiestyje ar jo apylinkėse, bet ir čia platinusius knygas ar sulaikytus carinės Rusijos valdžios, apie jų vaidmenį knygnešystės istorijoje.

Projektas ilgalaikis, sukurtą skaitmeninį turinį bus galima nuolat papildyti naujais faktais, vaizdine medžiaga. Vykdant projektą įsigyta interaktyvi lenta, kurią naudojant yra galimybė surinktą informaciją pristatyti moderniai. Šiuo patraukliu būdu tikimasi pritraukti jaunimą domėtis knygnešyste. Be to, šią lentą bus galima naudoti ir kitokiems renginiams organizuoti, įvairioms projekcijoms demonstruoti.

Projekto rezultatais džiaugėsi gimnazijos istorijos mokytojos Marytė Lidžiuvienė ir Liucija Šertvytienė, manydamos jog tai nauja galimybė įdomiau vesti pamokas, o muziejininkė Valentina Pielikienė – atsivėrusiomis naujomis galimybėmis edukacijai. Pagrindinius projekto partnerius bibliotekos darbuotojos apdovanojo knygomis.

Danutės Bružienės informacija 

img_6713 img_6690 img_6689

Spausdinti
Facebook komentarai