Žemaičių Naumestyje paminėta gedulo ir vilties diena

Kaip ir kasmet birželio 14 – ąją Žemaičių Naumiestyje buvo paminėta Gedulo ir vilties diena. Šv. Arkangelo Mykolo bažnyčioje buvo aukojamos Šv. Mišios už mirusius ir gyvus tremtinius , prie memorialo Tėvynės kančioms atminti tylos minute pagerbti jau išėję, nesugrįžę iš Sibiro platybių tremtiniai, padėtos gėlės ir uždegtos žvakutės, sugiedota Tautiška giesmė.  Iškart po to, visi susirinkę, pabūti kartu, pasidalinti prisiminimais buvo  pakviesti į Šilutės r. Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Žemaičių Naumiesčio filialą. Popietę, skirtą Gedulo ir Vilties dienai paminėti, dainomis ir prasmingais žodžiais praturtino Usėnų moterų vokalinis ansamblis „Smiltė“ (vad. Dalia Svirskaitė). Nuostabiai atliktos dainos suvirpino ne vieno klausytojo širdį.

Vėliau kalbėdama Šilutės Hugo Šojaus muziejaus Žemaičių Naumiesčio ekspozicijos muziejininkė Valentina Pielikienė susirinkusiems priminė, kad šiemet sukanka 70 metų, kai 1948 m. gegužės 22 – ąją įvyko didžiausias Lietuvos istorijoje gyventojų trėmimas, kodiniu pavadinimu „Vesna“. Pagrindinis tikslas buvo nuslopinti ginkluotą pogrindį ir paskatinti Lietuvos ūkininkus stoti į kolūkius. Lietuvos SSR Ministrų Taryba ir Lietuvos KP (b) Centro komitetas 1948 m. gegužės 18 d. priėmė slaptą nutarimą „Dėl priemonių ryšium su banditų ir banditų pagalbininkų buožių šeimų iškeldinimo“. Buvo suplanuota iš Lietuvos ištremti ne mažiau nei 12 000 šeimų, sudarytas pagrindinis ir rezervinis sąrašai. 1948 m. gegužės 22-23 d. išvežta 40 002 Lietuvos žmonės – 11 365 šeimos, iš jų beveik 12 000 vaikų. Apie 1200 šeimų ir nemažai pavienių asmenų nuo trėmėjų pasislėpė, tačiau trūkumo išvengta, ištremiant šeimas iš rezervinio sąrašo. Dauguma tremtinių apgyvendinta Krasnojarsko krašte – per 22 000, apie 11 500 – Irkutsko srityje, virš 4000 – Buriatijos – Mongolijos ASSR. Iš Šilutės rajono pagal, reabilitacijai gautus sąrašus, 1948 m. buvo išvežta 587 žmonės. Iš Žemaičių Naumiesčio apylinkių ištremta 11 šeimų.

Renginio dalyviai apžiūrėjo fotomenininko Romualdo Požerskio fotografijų parodą „Baltijos kelias, „Misija Sibiras 2017“ dalyvių fotonuotraukų ekspoziciją .

 

                                                                                Nijolė Rimkienė

Spausdinti
Facebook komentarai