Užgavėnių kaukių paroda

Užgavėnės – sena žiemos šventė, žinoma visose Europos šalyse. Jos paskirtis – išvyti žiemą, paskatinti greičiau ateiti pavasarį. Šventė švenčiama likus 7 savaitėms (46 dienoms) iki Velykų. Lietuvoje Užgavėnės – viena didžiausių metų švenčių. Tai patvirtina senolių prisiminimai apie Užgavėnių papročius, jie nuolat pabrėžia, kad tai buvusi „šventė“, „ didelė šventė“, „visų laukiama“, „Užgavėnes labai švęsdavo“.

Pagrindiniai šventės veikėjai nuo senų laikų yra Morė — žiemos pabaigos simbolis, riebus Lašininis — žiemos įsikūnijimas, simbolizuojantis tinginystę, apsileidimą, persivalgymą, o plonas Kanapinis — pavasario pranašas, darbštumo, pasninko simbolis. Užgavėnių metu būtinai vyksta Kanapinio ir Lašininio žūtbūtinė kova, kurioje Kanapinis visuomet nugali Lašininį ir taip paskelbia atėjusį pavasarį, Gavėnią, darbų pradžią ir tinginystės pabaigą.

Tradiciškai šventės metu į gatves išeina persirengėliai. Užgavėnių proga jau trečius metus iš eilės  Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Kintų filialas, bendradarbiaudamas su Šilutės meno mokyklos dailės mokytoju metodininku Aurimu Liekiu, organizavo Užgavėnių kaukių parodą.

Paroda šiais metais yra kitokia, ji – virtuali ir jungtinė. Parodoje eksponuojama Šilutės meno mokyklos, Kintų ir Žemaičių Naumiesčio dailės klasių mokinių bei Šilutės jaunimo ir suaugusiųjų mokymo centro ir Šilutės trečiojo amžiaus universiteto dailės būrelio dalyvių darbai. Pasak mokytojo metodininko Aurimo Liekio, skirtingų kartų atstovai pristato ne tik savo sukurtas kaukes, bet ir požiūrį į Užgavėnių tradicijas. Jaunieji menininkai, inspiruoti šių dienų „virusinių“ aktualijų“, savo kūryboje taikė medicinines kaukes, taip įnešdami naują atspalvį ir prasmę į Užgavėnių šventės koncepciją bei atverdami kelią naujiems apmąstymams. Suaugusieji ir senjorai yra labiau linkę išlaikyti tradicinę pasaulėžiūrą. Jie santūriai, per šiuolaikinio žmogaus prizmę, bandė atskleisti skirtingus personažų charakterius. Mokytojas džiaugiasi, kad mokiniai, kurdami personažus, naudojo įvairias antrines žaliavas, taip paskatindami mąstyti ne tik apie metų laikų cikliškumą ir saulės grįžimą, bet ir apie švarią, neužterštą aplinką bei klimato kaitą.

Parodos nuoroda: Paroda!Spausk čia

Vitalija Vyšniauskienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Kintų filialo vyresn. bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai