Vainuto bibliotekoje – popietė „Traukiniu į nežinią“

Prieš aštuoniasdešimt metų, 1941 m. birželio 14 d. 3 val. nakties, enkavedistai pradėjo masinius lietuvių areštus. Lietuviai buvo tremiami į Sibirą. Iki šiol tiksliai nenustatyta ištremtųjų ir žuvusiųjų pakeliui į tremtį skaičiaus. Žmonės buvo tremiami „gyvulinių“ traukinių vagonuose. Iš viso 1941-1952 m. iš Lietuvos buvo ištremta apie 132 000 žmonių, apie 28 000 iš jų žuvo.

Birželio 14 d. paskelbta Gedulo ir vilties diena. Šią dieną Lietuvoje prisimenami tremtyje žuvę lietuviai. Šiai progai paminėti birželio 15 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Vainuto filiale vyko popietė „Traukiniu į nežinią“.

Popietėje dalyvavo Vainuto gimnazijos istorijos mokytoja D. Juškienė su mokiniais. Mokytoja gražiomis A. Miškinio eilėmis pradėjo popietę, o mokinės pristatė savo projektą, skirtą Gedulo ir vilties dienai. Renginio dalyvius džiugino Vainuto folkloro ansamblio „Vainuta“ (vad. J. Majienė) atliekamos dainos apie gimtinę. Taip pat ansamblio moterys deklamavo eiles, pasakojo skaudžius savo šeimų prisiminimus apie tremtį.

Tremtinės Marijos Inkrataitės-Blažulionienės eilėmis „Neišnyks“ ir padėkomis dalyviams popietę užbaigė bibliotekininkės.

Gintarė Bagdonienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vainuto filialo bibliotekininkė

Spausdinti
Facebook komentarai