Žygio dalyviai

Pažinkime savo kraštą ir puoselėkime jo paveldą

Šiais metais buvo finansuotas Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos projektas „Knygrišystė knygių žemėje“. Projektą finansavo Lietuvos kultūros taryba ir Šilutės rajono savivaldybė. Idėją įgyvendinti paskatino tai, jog biblioteka yra įsikūrusi būtent tokioje Šilutės miesto vietoje, kuri tampriai susieta su vietos istorija, kultūros paveldo objektais, urbanistine erdve. Knygrišystės tema aktuali ne tik Šilutės miesto ir rajono gyventojams, bet ir svečiams. Projekto veiklos prisideda prie Šilutės krašto pažinimo, kviečia daugiau sužinoti apie knygininkų kultūros kelią.

Projekto finansavimas sudarė galimybę įsigyti priemonių, medžiagų, įrankių ir vykdant  edukacinės programos „Senasis knygrišių amatas“ užsiėmimus sužinoti apie senąją knygrišystę, savo akimis pamatyti knygos gimimą ir  jame dalyvauti, įsirišti savo knygą. Edukacinių dirbtuvėlių metu dalyviai ne tik įsiriša knygelę, bet ir susipažįsta su senuoju knygrišystės amatu, jo istorija, šio amato didybe ir reikšme.

Tam, kad projekto veiklos būtų patrauklesnės šiuolaikiniam vartotojui, atpažįstant čia gyvenusius ir kūrusius šio krašto knygininkus ar lankant su jų gyvenimu ir veikla susijusias vietas, buvo pritaikyti QR kodai. Lankytojas išmaniuoju įrenginiu jį nuskanavęs galės perskaityti užkoduotą informaciją. Ši projekto techninė dalis išbandyta rugpjūčio 18 dieną vykusio žygio po Šilutės krašto knygininkų gimimo, gyvenimo, veiklos ar amžinojo poilsio vietas metu. Aplankytos Šilutės evangelikų liuteronų kapinės, šių kapinių koplyčia ir čia besiilsinčių knygininkų Sekunų, Štalių, Hermano Zudermano tėvų šeimyniniai kapai. Pabuvota prie poeto Mikelio Hofmano–Ateivio kapo Meterkviečių kaimo kapinėse, kurią žymi vilniečio skulptoriaus G. Radzevičiaus sukurtas krikštas. Mažiuose žygeiviai aplankė Mažosios Lietuvos kultūros veikėjo, rašytojo Vilhelmo Storostos-Vydūno protėvių gimtinę ir kapavietę. Žygis užbaigtas aplankant vokiečių rašytojo ir dramaturgo Hermano Zudermano gimtinę Macikuose.

Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka kasmet įsijungia į LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos bei Lietuvos mokinių neformaliojo švietimo centro organizuojamą iniciatyvą „Atverk duris vasarai“. Svarbu yra tai, kad visos veiklos yra nemokamos ir prieinamos visiems, norintiems aktyviai leisti vasaros atostogas.

Vita Gerulienė,
Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vaikų aptarnavimo skyriaus vedėja

Prie M. Hofmano kapo Montuojame Qr kodą prie M. Hofmano kapo Montuojamas QR kodas prie Sekunų kapavietės Montuojamas OR kodas Montuojamas OR kodas prie Vydūno šeimos kapavietės Jaunieji žygeiviai nuskaito Qr kodą Išbandome Qr kodo veikimą

Spausdinti
Facebook komentarai