Susikaupę dalyviai

Europos paveldo dienų sklaida Šilutės krašte

Rugsėjo 17–26 d. Lietuvoje vyko Europos Tarybos programos „Europos paveldo dienos“ renginiai, kurių tema šiemet „Įtraukiantis paveldas“. Šilutės rajono bibliotekininkai irgi įsijungė į renginių programą, dalyvius kvietusią susipažinti, pramogauti, patirti kultūros paveldą ir gyvai prie jo prisiliesti.

Rugsėjo 22 d. buvo paskelbtas virtualus kryžiažodžių ciklas „Iš istorijos mūsų…“, kuriame buvo aktualizuojami kultūros paveldo objektai, Šilutės miesto istorinė dalis. Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Rusnės filiale rugsėjo 23 d. vyko edukacija apie Klaipėdos krašto tarmes, jų skirtumus ir panašumus su kitų regionų tarmėmis. Moksleiviams pristatytas Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos parengtas „Lietuvininkų tarmių žodynas“. Bandyta atspėti tarmiškų žodžių reikšmes. Vėliau parodytas vaizdo filmas „Gyvoji kalba. Senosios lietuvininkų tarmės. Šišioniškiai“ su nuostabiomis folkloro ansamblio „Ramytė“ dainomis, nuotaikingais šio krašto šokiais ir žaidimais.

Rugsėjo 24 d. Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje  vyko protų mūšis „Moki žodį – žinai kelią“, skirtas Europos paveldosaugos aktualijoms. Jo metu buvo aktualizuojami kultūros paveldo objektai, lietuvių kalba. Tą pačią dieną veikė edukacinės dirbtuvės ir viktorina „Senoji knygrišystė“, kurios metu daug  dėmesio skirta Mažosios Lietuvos regiono spaustuvėms ir jų įtakai  kultūros paveldo objektams.

Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka yra urbanistinio kultūros paveldo pastatų infrastruktūros dalis, įsikūrusi buvusiame Žibų kaime. 1858–1944 m. čia veikė pirmoji A. Umlaufo ir Oto Sekunos spaustuvė bei F. V. Zyberto spaustuvė ir knygrišykla bei knygynas, todėl bibliotekininkai ir įkūrė knygrišyklą rekonstruotoje bibliotekos dalyje. Knygrišystės amatas yra išskirtinis, jis yra gyvosios istorijos dalis. Rengiant knygų įrišimo edukacijas, trumpai atskleidžiamas šio amato elementorius: prisiliečiama prie istorijos paslapčių ir amato didybės bei reikšmingumo, susipažįstama su senovinio knygų įrišimo įrankiais, būdais, kt.

Edukacinių dirbtuvių metu galima savomis rankomis įsirišti knygą, naudojant  tradicines knygrišystės priemones – popierių, lininius siūlus, odą. Taip atsiranda nedidelės knygelės, papuoštos vienetiniais įspaudais.

Vita Gerulienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vaikų aptarnavimo skyriaus vedėja

Edukacija Įsirišk knygą pats Knygelė jau įrišta Knygos edukaciją veda K. Kelmelienė Knygos edukacijos rezultatas

Spausdinti
Facebook komentarai