Šilutės r. F. Bajoraičio Kintų filiale minėta Baltosios lazdelės diena.

Pasaulinė baltosios lazdelės diena: pažinkime Brailio raštą!

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Kintų filialo bibliotekininkės, tikėdamos bibliotekų prieinamumo manifestu „Biblioteka visiems“, prisidėjo prie Lietuvos aklųjų bibliotekos raginimo paminėti Pasaulinę baltosios lazdelės dieną. Tad spalio 15-ąją jos pakvietė Kintų pagrindinės mokyklos 3 klasės mokinius su mokytoja Ilona Papieviene į edukacinį užsiėmimą „Pažinkime Brailio raštą“.

Mokiniams, išdrįsusiems išbandyti užduotį, buvo užrištos akys ir paprašyta atsisėsti prie stalo. Kaip orientuotis mažai pažįstamoje erdvėje, kaip atsiminti, kurioje vietoje yra stalas? Dalyviai  užrištomis akimis iš karto ištiesė rankas prieš save ir ieškojo, į ką būtų galima įsikibti. Stebėdami savo nematančius klasės draugus šalia esantys vaikai labai aiškiai suvokė, kam neregiui reikalinga lazdelė. Žinoma, nematantiems mokiniams prireikė pagalbos ieškant vietos, kur būtų galima atsisėsti, tad buvo pademonstruota, kaip reikėtų pasiūlyti savo pagalbą nereginčiam žmogui. Nusiėmę raiščius edukacinio užsiėmimo dalyviai pasidalino mintimis, kokias emocijas patyrė nieko nematydami. Kūno kalba, virpančios rankos ir kiek drebantis balsas, išdavė, jog tai nebuvo malonu.

Svarbiausia informacija apie Brailio rašto atsiradimo istoriją, jo standartus pateikta Lietuvos aklųjų bibliotekos parengtuose trumpuose ir smagiuose filmukuose, kuriuos mokiniai mielai peržiūrėjo, o vėliau aptarė su bibliotekininkėmis ir mokytoja. Visi gavo po lietuvišką Brailio rašto abėcėlę, kuria naudodamiesi galėjo pabandyti perskaityti akliesiems skirtas knygas ir  knygą ,,Užsimerk“, skaitomą keturiais pojūčiais: rega, klausa, lytėjimu, uosle. Vaikai, naudodamiesi lietuviška Brailio rašto abėcėle, pasistengė užrašyti savo vardus ir pavardes Brailio raštu.

Bibliotekų prieinamumo manifestas „Bibliotekos visiems“ gyvas tiek, kiek mes įdedame į jį veiksmo, širdies ir minties.

Vitalija Mišinskaitė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Kintų filialo bibliotekininkė

Mokiniai mokėsi skaityti Brailio raštu parašytas knygas. Mokiniai pajuto, kaip sunku nieko nematyti. Mokiniai pamėgino rašyti Brailio rašto abėcėlės pagalba.

Spausdinti
Facebook komentarai