Paroda

Spalvų ir poezijos kalbos popietė Degučiuose

Šiandien, kai kaime nudirbti rudens darbai, kai gamta dar džiugina gražiomis savo spalvomis, šermukšniai svarina didžiules kekes, į Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Degučių filialą rinkosi degutiškiai, atvyko svečių iš Šilutės. Susitikimo tikslas – pasidžiaugti dviejų degutiškių, tapančių paveikslus, darbais, pasiklausyti poezijos posmų.

Apie degutiškės Daivos Balytaitės – Dlugoborskienės (g. 1973 m. Kaune) – tautodailininkės, nuo 2004 metų su šeima gyvenančios Degučiuose, kūrybos kryptį papasakojo Rūta Čiuželienė, Tautodailininkų sąjungos Šilutės sekcijos pirmininkė: „D. Dlugoborskienė nuo 2005 metų yra Lietuvos tautodailininkų sąjungos narė. 2015 metais jai suteiktas meno kūrėjo statusas. Daiva yra Naiviojo meno atstovė. Už šią meno kryptį ji šiemet Ukmergėje vykusioje kasmetinėje parodoje už natiurmortus tapo laureate ir buvo apdovanota diplomu“. R.Čiuželienė pasidžiaugė, kad gali susirinkusiems parodyti kelis Daivos darbus ir palikti bibliotekoje apdovanojimą (pati darbų autorė susitikime nedalyvavo, nes turėjo būti darbe).

Naivus menas (Naivusis menas) – sąvoka, vartojama apibūdinti vaizduojamojo meno rūšiai, pasižyminčiai vaikišku paprastumu tiek raiškoje, tiek technikoje. Dažnai naivusis menas kuriamas autsaiderių, brutaliojo meno atstovų, t. y. menininkų, neturinčių formalaus meninio išsilavinimo ir ryšių su meno elitu. Naivus menas dažnai painiojamas su naivizmu ir primityvizmu, tačiau pastarosios sąvokos siejamos su profesionaliais menininkais, kuriančiais naiviu stiliumi, pvz., Poliu Gogenu, Michailu Larionovu, Poliu Klė, Sergejumi Zagrajevskiu ir t. t.

Jau kuris laikas Degučių bibliotekoje eksponuojama degutiškės mokytojos Genovaitės Marksienės tapybos darbų paroda. Susitikimo metu, kukliai neišsidavusi apie savo pomėgį, vėliau džiugiai pasakojo, ką jai reiškia šis užsiėmimas: „Jau senokai turiu daug laisvo laiko, o dar ir nelaimingas kovidas uždarė mus namuose, tad, atidėjusi rašymą į šoną, pabandžiau piešti. Man norisi tapyti, norisi kurti. Pirmasis paveikslas – natiurmortas. Išėjo truputį tamsokas, bet toks jau buvo užbaigtas“. Eidama nuo paveikslo prie paveikslo, Genovaitė papasakojo, kad piešia tai, ką mato aplinkui – savo sodą, suolelį po obelimi, seną namų sodybą su klėtimi, mėnesieną“.

Tas užsiėmimas  jai teikia pasitenkinimą, džiaugėsi galėdama eksponuoti savo pirmuosius  darbus bibliotekoje. Sužinojusi apie Naivųjį meną, tiesiog nušvito – ji neabejotinai gali laikyti save šios vaizduojamojo meno šakos atstove.

Tokios geros nuotaikos fone jaukiai nuskambėjo šilutiškių literačių Aldonos Sapronaitienės, Vidos Tarozienės, keletą metų dirbusios Degučių mokykloje mokytoja, eilės. Naujausių eilėraščių perskaitė šių eilučių autorė. Irena Arlauskienė, dalindamasi prisiminimais, perskaitė keletą elegijų iš savo naujausios knygos „Rūgštynių sula“. Pasidalijo mintimis apie tai, kad žmogus gali ne tik pamatyti mus supančios gamtos spalvas, bet ir išgirsti medžių, vėjo, bangų ošimo kalbą. O pabandyti  užrašyti gimusias gražias mintis taip pat gali kiekvienas.

Susitikimo viešnios padovanojo bibliotekai savo ir TAU literatų sambūrio „Vėdrynas“ išleistų knygų, o lankytojams – knygų skirtukų. Kelionė į namus neprailgo prisimenant mielas susitikimo akimirkas.

Birutė Morkevičienė

Genovaitė Marksienė Šilutės literatės

Spausdinti
Facebook komentarai