Rasos Dmuchovskienės knygos „Skruzdėliukas Nežiniukas“

Smalsusis skruzdėliukas ir jo istorijos Juknaičių bibliotekoje

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Juknaičių filialo bibliotekininkė lapkričio 3, 10, 17, 24 dienomis Juknaičių vaikų dienos centro auklėtiniams pristatė Rasos Dmuchovskienės knygas „Skruzdėliukas Nežiniukas“. Knygos vaizdžiai iliustruotos dailininko Gintaro Jociaus.

Vaikams labai patiko Rasos Dmuchovskienės knygos „Skruzdėliukas Nežiniukas“. Tai pasakėlė apie miško pakraštyje išsiritusį smalsų skruzdėliuką, jo patirtus nuotykius, pažintį su miško ir vandens gyventojais.

Jeigu pirmąją knygelę tingi skaityti, tuomet galima klausytis, nes ji profesionalių kompozitorių, muzikantų ir aktorių įgarsinta. Pasiklausę pasakojimo vaikai sužinojo, kad skruzdės motinėlės gali išgyventi penkiolika metų, o skruzdės darbininkės – tik apie du mėnesius, kad skruzdės turi šešias kojas, o voras – aštuonias, kad kai nutrūksta driežo uodega – nieko blogo, kad voro voratinklio siūlas yra net 45 metrų ilgio, kad žiogo ausys yra priekinėse kojose. Jiems buvo smalsu klausytis, kaip vikšras virsta gražuoliu, margaspalviu drugeliu.

Leidžiantis į nuotykius antroje knygoje vaikai ir skruzdėliukas išsiaiškino, kam bitei reikalingi du skrandžiai, kodėl varlės kurkia, kiek per dieną suėda sliekas, kiek dantų turi sraigė, kaip kurmiai konservuoja maistą.

Trečioje knygelėje smalsusis skruzdėliukas net išdrįso panerti po vandeniu, įsirausti į gilų tunelį ir imtis gamtos apsaugos. Panėrus po vandeniu prieš jį lėtai vėrėsi neregėtas pasaulis: įspūdingais lapais lingavo didžiulės žolės, o aplinkui plaukiojo keisti padarai didelėmis akimis ir su vėduoklėmis vietoj rankų ir kojų. Čia Nežiniukas susipažino su nerangiu, nelabai draugišku vėžiu. Vėžys turi žnyples, kuriomis smulkina savo grobį, o išsigandęs atbulas atšoka, kai išauga, išsineria iš savo seno šarvo ir jį suėda. Susipažino su net tris poras ilgų ūsų turinčiu šamu, bet neturinčiu žvynų. Vaikai sužinojo kiek vėžys turi kojų, kokį lizdą suka pelė, kas miega žemyn galva, kaip skruzdėlės gesina gaisrą.

Išklausę istorijas vaikai piešė Nežiniuką ir jo naujuosius draugus, žaidė žaidimą „Atspėk, kas aš esu“ – reikėjo atspėti, kuris knygos personažas užrašytas ant lapelio.

Rasa Vaičiulienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Juknaičių filialo bibliotekininkė

Pristatoma trečia knyga „Skruzdėliukas Nežiniukas“ Žaidėme žaidimą „Atspėk, kas aš esu“ Piešiame skruzdėliuką ir jo draugus

Spausdinti
Facebook komentarai