Gardamas

Popietėje „Jei daiktai kalbėtų“ skambėjo bandonijos ir armonikos muzika

Kovo 23 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Gardamo filiale svečiavosi Mindaugas Nogaitis – kultūrininkas, muzikantas, mėgėjų teatro režisierius, pedagogas, Vilkų Kampe (Šilutės r.) įkūręs bandonijų ir armonikų muziejų.

Lietuvos kaimo sodybose būdavo kažkada vakarai, kai skambėdavo muzika. Kiekvienas kaimas turėdavo savo muzikantą. Deja, visa tai dabar yra tik istorija. Galima pasidžiaugti, kad atsiranda žmonių, puoselėjančių senąsias tradicijas. Vienas iš jų – Mindaugas Nogaitis, kurio rankose prabyla muzikos instrumentai. Jis atsivežė muziejaus eksponatų: lūpinių armonikėlių, armonikų ir bandonijų.

Mindaugas Nogaitis ne tik muzikuoja, bet ir dainuoja. Pirmasis instrumentas, su kuriuo buvo supažindinti popietės dalyviai, buvo 1917 metais Sankt Peterburge pagaminta armonika, kita armonika – „Rigoletto“. Vėliau svečias pristatė bandonijas. Jos ir dabar populiarios  Argentinoje bei  Urugvajuje, kur skamba tango muzika.

Muzikantas pasidalijo savo patirtimi. Jis groti greičiau išmoko  armonika, o prisijaukinti  bandoniją truko kur kas ilgiau laiko. Susirinkusiems papasakota apie kitus  unikalius muziejaus eksponatus, turinčius savo istoriją. Popietės pabaigoje svečias pagrojo  lūpinėmis  armonikėlėmis, armonika ir bandonija. Skambėjo daina.

Renginio dalyviai padėkojo už maloniai ir linksmai praleistą laiką, o Mindaugas Nogaitis pakvietė apsilankyti jo  įkurtame muziejuje, juk geriau vieną kartą pamatyti…

 

Virginija Langienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Gardamo filialo bibliotekininkė

Gardamas Gardamas Gardamas

Spausdinti
Facebook komentarai