Jaunimas noriai domėjosi knygrišio amato subtilybėmis ir rišo vieno lanko odines knygeles

Edukacinių susitikimų galia arba kaip buvo rišamos knygos senovėje

2022 m. rugsėjo 3 d. Rusnės saloje vyko tradicinis, 14-asis, Žuvienės virimo čempionatas. Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos darbuotojai šio didžiulio renginio svečiams pasiūlė dalyvauti edukacinėse knygrišyklos dirbtuvėse „Taip buvo rišamos knygos senovėje“, kurių metu jie įsirišo vieno lanko knygelę natūralaus raugo odos viršeliu bei papuošė ją simboliniais įspaudais.

Ši kultūrinė edukacija surengta įgyvendinant projektus: „Knygrišystė knygių žemėje‘2“,  vykdytojas – Šilutės F. Bajoraičio viešoji biblioteka ir „Mažosios Lietuvos kultūros ir gamtos paveldo ženklai vėtrungių kelyje“, vykdytojas – Šilutės kultūros ir pramogų centras. Visi pageidaujantys iš arčiau susipažino su senuoju knygrišio amatu bei Šilutės krašto istorija, regiono išskirtinumo ženklais. Skatinama domėtis kultūros paveldu, prisidedama prie esamos bei būsimų kartų švietimo.

Edukacinės knygrišyklos dirbtuvės sulaukė didelio visuomenės susidomėjimo – ne tik tėveliai su savo atžalomis, bet ir senjorai noriai dalyvavo edukacijoje bei domėjosi knygos kilme, Šilutės krašto istorijos detalėmis.

Tęstinio projekto „Knygrišystė knygių žemėje‘2“ tikslas yra ne tik mokyti visuomenę knygrišystės amato subtilybių, bet ir surengti literatūrinius skaitymus lankytinose kultūros paveldo vietose, susijusiose su knygininkų gyvenimu bei veikla, pastatyti stulpelius, naudojant šiuolaikines technologijas ir vizualizacijas – QR kodus (greito atsakymo), parengti informaciją apie lankytinus kultūros objektus visuomenei. Vykdant šį projektą jau yra sukurta vizualizacija ant F. Bajoraičio viešosios bibliotekos sienos, aktualizuojanti projektą, besilankančius bibliotekos Vasaros kiemelyje svečius ar edukacijos dalyvius skatinanti išsaugoti senąjį knygrišystės amatą, kt.

Projekto įgyvendinimas jau greit baigsis, todėl kviečiame visus norinčius atvykti į F. Bajoraičio viešąją biblioteką pasėdėti bibliotekos Vasaros kiemelyje, paskaityti knygų ar žurnalų bei pasigrožėti nuostabiu sienos piešiniu, dalyvauti knygrišyklos dirbtuvėse ar išvykti į kultūrinę kelionę po Šilutės krašto knygininkų lankytinas vietas.

Projektus finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Šilutės rajono savivaldybė bei UAB „Šilutės polderiai“.

Projekto vadovė,
Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vaikų aptarnavimo skyriaus vyriausioji bibliotekininkė
Kristina Kelmelienė

Bibliotekos savanorės mokė šventės dalyvius knygrišio namato subtilybių kūrybinės edukacijos Taip buvo rišamos knygos senovėje metu Dalyviai įspaudais puošė isirištas vieno lanko knygeles Knygrišio amato pristatymas visuomenei Kūrybinė edukacija Taip buvo rišamos knygos senovėje Kūrybinė edukacija Taip buvo rišamos knygos sulaukė įatingo susidomėjimo Žuvienės šventės metu Kūrybinėje edukacijoje Taip buvo rišamos knygos enovėje dalyvavo ir svečiai iš sostinės Žuvienės šventės svečiai buvo mokomi įsirišti vieną lanko knygelę

Spausdinti
Facebook komentarai