J. Krasaukienes parodos pristatymo akimirka

Janinos Krasauskienės gimtinės vaizdai – tapybos darbų parodoje

Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje liepos 4 dieną atidaryta naujausia kraštietės dailininkės Janinos Krasauskienės (Vilnius) tapybos darbų paroda „Mano gimtinės vaizdai“. Renginį pradėjo Šilutės Hugo Šojaus muziejaus folkloro ansamblis „Ramytė“ (vadovė Giedrė Pocienė) atlikdamas Mažosios Lietuvos etnografinio regiono dainas.

Parodos autorė gimė Šilutėje, čia užaugo ir subrendo. Pasak J. Krasauskienės, „Šilutė ją suformavo kaip menininkę. Kiekviena Šilutėje surengta paroda yra tarsi kūrybos ataskaita jos žmonėms. Norisi, kad vietos bendruomenė pažintų savo kūrėjus, kurie nepailstamai dalinasi savo pasiekimais ir garsina miestą“. Dalininkė pirmąją savo darbų parodą pristatė prieš maždaug 40 metų ir tai įvyko būtent Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje. Tada dalyvavo gausus būrys klasės draugų, mokytojų giminaičių, pažįstamų. Galima pasidžiaugti, kad antradienio pavakarę į naujausią parodos pristatymą susirinko ne ką mažesnis būrys šilutiškių ir miesto svečių.

Autorinė paroda „Mano gimtinės vaizdai“ yra ypatinga, nes paveiksluose įprasminti autentiški Šilutės krašto vaizdai. Anot dailininkės, nutapytas kraštovaizdis visada buvo su ja, bet labiausiai prisiminimus paveikė bei turėjo didelės reikšmės kūrybai pavasariniai potvyniai, kurie kasmet išsiliedavo prie pat jos namų.

Parodos gimimo istorija labai įdomi, nes dauguma darbų yra sukurti šiais metais. Žiemą vaikštant su broliu po Vilniaus senamiestį, Gedimino prospekte jie sutiko šilutiškį Marijų Budraitį, kuris paragino vasarą atvežti naują parodą į Šilutę. Autorė priėmė šį iššūkį, kibo į darbus ir rezultatą dabar galima pamatyti bibliotekoje. J. Krasauskienė prisipažino, kad tai buvo nemenkas iššūkis, nes pirmą kartą taip greitai sukūrė personalinę parodą, dažniausiai tai trunka padaryti apie 4–5 metus. Ji džiaugiasi, kad dabar šilutiškiai tapybos darbus galės pamatyti bibliotekoje.

J. Krasauskienės vaikystės draugė, sveikindama ją, pasidžiaugė, kad autorė šios parodos paveikslais tarsi pademonstravo savo sielą, o M. Budraičio teigimu – tai spinduliuoja begalinę jos meilę savo kraštui.

Visi, norintys apžiūrėti Janinos Krasauskienės tapybos darbų parodą „Mano gimtinės vaizdai“, laukiami Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje (I aukštas, Tilžės g. 10). Paroda veiks iki rugpjūčio 7 d. Eksponuojamus darbus galima įsigyti.

Dalia Bardauskienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Bibliotekininkystės ir kraštotyros skyriaus
vyr. bibliotekininkė

J. Krasaukienes parodos pristatymo akimirka J. Krasaukienes parodos pristatymo akimirka J. Krasaukienes parodos pristatymo akimirka J. Krasaukienes parodos pristatymo akimirka J. Krasaukienes parodos pristatymo akimirka

Spausdinti
Facebook komentarai