Dalyviai džiaugėsi teisingai atsakinėdami į viktorinos klausimus

Europos kalbų dieną – dėmesys užsienio kalboms

Rugsėjo 26 dieną švenčiama Europos kalbų diena. Ši diena pirmą kartą paminėta 2001 metais. Jos metu Europos valstybėse organizuojami įvairūs renginiai, siekiant skatinti kalbų mokymosi įvairovę, išugdyti pagarbą visoms Europos kalboms, regionų ir tautinių mažumų kalboms. Šių metų Europos kalbų dienos tema susijusi su šiemet paskelbtais Europos jaunimo metais. Europos Sąjunga jauniems žmonėms suteikia daugybę galimybių keliauti, pažinti, mokytis ir sužinoti. Lietuvių liaudies išmintis sako: „Ką jaunas išmoksi, visą amžių žinosi“.

Rugsėjo 26-osios popietę, minint Europos kalbų dieną, į Šilutės F. Bajoraičio viešąją biblioteką atkeliavo Pamario progimnazijos 3c klasės mokiniai su mokytoja Solveiga Mockiene. Bibliotekininkai, prisidėdami prie Europos kalbų dienos minėjimo renginių, mokiniams parengė smagią interaktyvią viktoriną „Moki žodį – žinai kelią“, skirtą Europos kalboms. Viktorinoje buvo galima pasitikrinti savo kalbų žinias ir sužinoti neįtikėtinų faktų apie kalbas. Dalyviai rinkosi iš keturių atsakymų variantų, o norint tapti viktorinos nugalėtoju reikėjo ne tik teisingai, tačiau ir greitai atsakinėti į klausimus. Bibliotekininkė papasakojo apie kalbų mokymosi svarbą, pasidalijo savo patirtimi, kokios juokingos situacijos nutinka nemokant užsienio kalbos ar nežinant tos šalies tradicijų. Pavyzdžiui, Albanijoje galvos linksėjimas reiškia „ne“, o purtymas – „taip“. Vaikai susižinojo, kokia užsienio kalba parašytas pasisveikinimo žodis „čiau“, ką reiškia prancūzų posakis „merci beaucoup“. Trumpai papasakota, kas ir kada išrado spausdinimo mašiną, kokia kalba buvo išleista pirmoji pasaulyje spausdinta knyga. Sužinota, kad pasaulyje yra rekordininkas poliglotas – asmuo, mokantis net 103 užsienio kalbas.

Viktorinos pabaigoje paaiškėjo, kas teisingai atsakė į daugiausiai klausimų. Nugalėtojai apdovanoti knygutėmis. Renginio metu mokiniai ne tik gilino žinias apie užsienio kalbas, bet ir linksmai leido laiką, buvo daug juoko ir teigiamų emocijų. Vaikų laukė ir staigmena – dalyvavimas estafetėje „Lazerių labirintas“.

 

Edgaras Strelčiūnas,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vaikų aptarnavimo skyriaus vyr. bibliotekininkas

Mokiniai dalyvavo interaktyvioje viktorinoje ir gilino kalbos žinias Europos klabų dienos proga Šilutės Pamario progimnazijos tečiokai sprendė interaktyvią viktoriną Moki žodį žinai kelią Europos kalbų diena Šilutės F. Bajoraičio viešojoje bibliotekoje-2

Spausdinti
Facebook komentarai