Kęstučio Macijausko knygos „Debesų žuvys“ pristatymas

Kęstučio Macijausko knygos „Debesų žuvys“ pristatymas

Spalio 13 dieną Šilutės Fridricho Bajoraičio viešoji biblioteka pakvietė savo skaitytojus į susitikimą su Klaipėdos dramos teatro aktoriumi, režisieriumi, sukūrusiu ne vieną vaidmenį kine bei televizijoje Kęstučiu Macijausku, 2015 m. pelniusiu Auksinį scenos kryžių už nepagrindinį vaidmenį spektaklyje „Paprastos beprotybės istorijos“. Daugeliui jis pažįstamas kaip personažas Algimantas iš TV serialo „Naisių vasara“. Šiuo metu aktorius filmuojasi TV seriale „Rygos vartai“, kuria naujus vaidmenis Klaipėdos dramos teatro spektakliuose.

Pagrindinis dėmesys susitikimo vakarą skirtas pirmajai kūrėjo knygai „Debesų žuvys“. K. Macijauskas pasakojo apie knygos atsiradimą. Viskas prasidėjo dar vaikystėje, kuri prabėgo Tauragėje. Penktoje klasėje pradėjo rašyti vaikišką dienoraštį su faktais apie praleistą dieną. Tie užrašai padeda atgaivinti atsiminimus, lengva grįžti į praeitį, iškyla spalvingi ir nuotaikingi vaizdai. Anot autoriaus, šviesūs vaikystės prisiminimai yra tas pagrindas, ant kurio vėliau statomas visas žmogaus gyvenimas.

Pirmoje knygos dalyje „Gyvenimas pavasariais skrenda“ perteiktos asmeniškai išgyventos   vaikystės pajautos, prisiminimai. Knyga nėra biografinė, tiesiog norėta parašyti apie vaikystę, perteikti tuometinę atmosferą, kad autoriaus bendraamžiai pajustų prabėgusios vaikystės nuotaiką, grįžtų į tą nerūpestingo laiko tėkmę. Tačiau ne vien tik nerūpestingi žaidimai užpildo vaikų dienas. Šie pasakojimai sukasi apie 1959–1974 metus. Galima jausti šiurkščią sovietinio gyvenimo realybę, įsipina ir to gyvenimo skaudūs motyvai – tremtis, stribai. Autoriui tai aktualu, nes jis pats yra gimęs Sibire, tremtinių šeimoje.

Antroje knygos dalyje „Debesų žuvys“ užfiksuoti metų laikai, gamtos vaizdai, mintys, trumpos istorijos. K. Macijauskui norėjosi tuos vaizdus pagauti, sustabdyti, pagavus išlieti tekstais baltame popieriaus lape ir pasidalinti su visais.

Renginį vedė ir knygų ištraukas skaitė Jurbarko Konstantino Glinskio teatro aktorius Vytautas Bacevičius.

 

Virginija Degutienė, 
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos bibliotekininkė

Kęstučio Macijausko knygos „Debesų žuvys“ pristatymas

Spausdinti
Facebook komentarai