„Yra dalykų, kurių negalima pamiršti

„Yra dalykų, kurių negalima pamiršti“

Spalio 20 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Žemaičių Naumiesčio filiale vyko  susitikimas su knygos „Švėkšnos žydų bendruomenė XVII–XX a.“ autore, muziejininke Monika Žąsytiene, kuriame dalyvavo miestelio gyventojai,  gimnazijos mokiniai.

Pradžioje muziejininkė pakvietė pažiūrėti Šilutės Hugo Šojaus muziejaus Švėkšnos ekspozicijos inicijuotą trumpo metražo filmą „Švėkšnos žydų bendruomenė: istorija ir paveldas“ (rež. Nerijus Brokas). Filmas pastatytas remiantis knyga „Švėkšnos žydų bendruomenė XVII–XX a.“ ir Holokaustą išgyvenusio  švėkšniškio, Australijoje gyvenančio Naftalio Zivo bei kompozitorius Benhardo Calzono prisiminimais. Anot autorės, tai tarsi trumpas knygos įgarsinimas. Filme glaustai apžvelgiami nuo XVII a. antros pusės Švėkšnos miestelyje įsikūrusios gausios žydų bendruomenės gyvenimo ypatumai iki Antrojo pasaulinio karo ir tragiškas šios bendruomenės likimas. Filme liudininkų pasakojimus papildo fotografijos iš Zivo Naftalio asmeninio albumo, Švėkšnos miestelio vaizdai iš paukščio skrydžio, rodomas  iki šių dienų miestelyje išlikęs žydų kultūros paveldas.

Po filmo peržiūros Monika Žąsytienė sakė,  jog niekada nemanė, kad parašys knygą, tačiau dirbant muziejuje ją labai sudomino žydų bendruomenės gyvenimas, jos indėlis į Švėkšnos miestelio istoriją .Besidomint  susikaupė daug informacijos, kuria norėjosi  dalintis, skleisti ir taip pamažu gimė knyga. Anot autorės, knyga nėra užbaigta, nes bendraujant su iš Švėkšnos emigravusių žydų šeimos nariais informacijos atsiranda vis daugiau ir daugiau. Susirinkusiems viešnia pademonstravo unikalų muziejaus eksponatą – metalinį indelį, kuris priklausė Naftalio Zivo šeimai gyvenant Švėkšnoje. Emigruodama šeima indelį pasiėmė su savimi, kaip brangią relikviją. Atvykęs į Švėkšną Naftalio Zivo anūkas atvežė indelį ir perdavė Švėkšnos muziejui. Nors pats Naftalis Zivas niekada neketina atvažiuoti į Lietuvą, tačiau jo atsiminimai apie Lietuvą teigiami.

Susitikimo pabaigoje Monika ragino visus mylėti savo gimtąją vietą, domėtis jos praeitimi ir dabartimi, užrašyti joje vykusias ar vykstančias istorijas.

,,Yra dalykų, kurių negalima pamiršti“, – šiuos žodžius autorė įrašė į knygą, kurią padovanojo Žemaičių Naumiesčio bibliotekai.

 

 

Danutė Bružienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Žemaičių Naumiesčio filialo bibliotekininkė

„Yra dalykų, kurių negalima pamiršti „Yra dalykų, kurių negalima pamiršti „Yra dalykų, kurių negalima pamiršti

Spausdinti
Facebook komentarai