Ateities pasaulio vizija su rašytoja Rebeka Una

Ateities pasaulio vizija su rašytoja Rebeka Una

Lietuvos viešųjų bibliotekų organizuojama skaitymo skatinimo akcija „Metai su knyga“, kviečianti skaityti visus metus ir atrasti naujus autorius, suteikė galimybę Žemaičių Naumiesčio gimnazistams susitikti su populiaria rašytoja, paauglių skaitymo edukatore Rebeka Una.

Spalio 10 dieną rašytoja lankėsi Šilutės Fridricho Bajoraičio viešosios bibliotekos Žemaičių Naumiesčio filiale. Įdomu tai, kad po Rebekos Unos slapyvardžiu slepiasi Lietuvos rašytojų sąjungos narė, anglų kalbos filologė, pedagogė Jurga Šalaševičiūtė. Ji laikoma viena įdomiausių vaikams ir jaunimui kuriančių šiandienos autorių, šiai amžiaus grupei išleidusi apie 11 knygų. Rašytojos knyga paaugliams „Atjunk“ 2015 metais išrinkta Metų knyga paaugliams, apdovanota Prano Mašioto premija, 2017 metais ji pateko į reikšmingiausių Lietuvos knygų šimtuką bei populiariausių 2016 metų lietuvių autorių grožinės literatūros penketuką.

Rebekos Unos kūryboje akcentuojamos universalios, vaikams ir paaugliams svarbios temos: socialinė atskirtis, tarpusavio bendravimas, savęs paieškos, santykiai su tėvais.

Renginio viešnia gimnazistams pristatė savo knygą „Atjunk“. Tai distopijos žanro knyga, kurioje vaizduojamas skaitmeninių technologijų paveiktas pasaulis, paauglių bendravimas tarpusavyje ir su tėvais. Veikėjai gyvena lyg ir tobulame pasaulyje, prisijungę prie vadinamosios sistemos, kuriame nėra smurto, nusikaltimų. Jų pasaulis daugiausia virtualus, be emocijų, be  fizinio kontakto. Tai gali būti ateities pasaulis, kur gyvenama steriliai, kur nelikę jausmų, pojūčių.

Išsamiai pristačiusi knygos turinį rašytoja pakvietė moksleivius dalyvauti ateities pasaulio kūrimo procese pagal pateiktas temas: „Kitoks pasaulis“, „Ateities kambarys“, „Technologijos po 100 metų“, „Ateities dienotvarkė“. Susiskirstę į grupes dalyviai dideliuose popieriaus lapuose pagal temas kūrė ateities pasaulio vaizdą ir po to pristatė savo draugams, atsakinėjo į klausimus, diskutavo.

Susitikimo pabaigoje, kaip jau įprasta, mokiniai rašytojai uždavė klausimus. Pvz., kodėl pasirinko slapyvardį, kodėl būtent tokį, per kiek laiko parašo knygą, apie ką bus nauja knyga, kada pradėjo rašyti.

Atsisveikindama autorė palinkėjo pamėgti skaitymą, būtinai perskaityti apysaką „Atjunk“, nes ji parašyta lengvai ir pritaikyta netgi berniukams.

 

Nijolė Rimkienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Žemaičių Naumiesčio filialo bibliotekininkė

Ateities pasaulio vizija su rašytoja Rebeka Una Ateities pasaulio vizija su rašytoja Rebeka Una Ateities pasaulio vizija su rašytoja Rebeka Una Ateities pasaulio vizija su rašytoja Rebeka Una

Spausdinti
Facebook komentarai