Moliūgų skaptavimo dirbtuvės

Tęstinės šiurpnakčio moliūgų skaptavimo dirbtuvės sulaukė šeimų dėmesio

Pasakojama, kad žmogus, vardu Džekas, pagarsėjęs kaip girtuoklis ir sukčius, apgaule privertė Šėtoną įlipti į medį. Paskui jis ties kamienu išskaptavo kryžių ir taip paspendė spąstus. Šėtonas pradėjo prašyti jį paleisti, tad Džekas už pažadą niekuomet daugiau jo negundyti kipšą nuleido žemyn.

Džekui po mirties už blogus darbus buvo užtrenktos durys į dangų, tačiau velnias irgi jo neįsileido, tik davė žarijų, kad galėtų pasišviesti kelią per akliną tamsą. Tos žarijos buvo sudėtos į išskobtos ropės vidų, kad ilgiau degtų.

Degančias ropes airiai vadino Džeko žibintais. Tačiau kai emigrantai atkeliavo į Ameriką, jie suprato, kad naudoti moliūgus yra daug patogiau. Todėl Džeko žibintais tapo išskobti moliūgai su degančiomis žarijomis viduje.

Šią istoriją girdėjo visi, kurie domisi Helovino, švenčiamo spalio 31-ąją, ištakomis. Smagią tradiciją – skaptuoti moliūgus – mėgsta daugelis šios šventės entuziastų. Nors tai nėra tradicinė šventė JAV ir Europoje, tačiau sėkmingai leidžia šaknis Lietuvoje.

Jau kelerius metus iš eilės spalio mėnesį Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos darbuotojai organizuoja Šiurpnakčio moliūgų dirbtuves ir kviečia burtis šeimas kartu skaptuoti Džeko žibintus. Šiais metais bibliotekininkai pasistengė nustebinti dalyvius, kad užsiėmimas netaptų nuobodus ir kaskart vienodas. Užsiėmimų klasė buvo dekoruota šiurpiais Helovino atributais. Vorais, voratinkliais, šikšnosparniais ir kita šventės simbolika papuošti vaikų veidukai. Tyliai prisėlinus užsiėmimo metu buvo gąsdinami jaunieji užsiėmimo dalyviai, o bauginančią atmosferą padėjo kurti nejauki šios nakties muzika, skambėjusi visų dirbtuvių metu, ir uždegti žibintai.

Sukurta Helovino aplinka, vaikų ir tėvų bendras darbas, laikas, praleistas kartu, puiki atmosfera sužadino dalyvių fantaziją ir moliūgai sužibo, raižiniuose atspindėdami įvairias nuotaikas. Laukiant šiurpnakčio išskaptuoti Džeko žibintai papuoš ne vienus šios šventės mėgėjų namus ir stebins praeivius.

 

Kristina Kelmelienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Vaikų aptarnavimo skyriaus vyr. bibliotekininkė

Moliūgų skaptavimo dirbtuvių dalyviai Moliūgų skaptavimo dirbtuvių dalyvis Šiurpnakčio moliūgų skaptavimo dirbtuvių dalyvės Moliūgų skaptavimo dirbtuvių dalyviai po edukacijos Šiurpnakčio moliūgų dirbtuvių dalyviai Šiurpnakčio moliūgas (12) Puikiai pavykusios šiurpnaktčio moliūgų dirbtuvės Šiurpnakčio moliūgas (11) Šiurpnakčio moliūgas (10) Šiurpnakčio moliūgas (9) Šiurpnakčio moliūgas (8) Šiurpnakčio moliūgas (7) Šiurpnakčio moliūgas (6) Šiurpnakčio moliūgas (5) Šiurpnakčio moliūgas (4) Šiurpnakčio moliūgas (3) Šiurpnakčio moliūgas (2) Šiurpnakčio moliūgas (1) Šiurpnakčio moliūgas baigtas skaptuoti Puoštas šiurpnaktčio moliūgas Išskaptuotas šiurpnakčio moliūgas Skaptuojame šiurpnaktčio moliūgą dalyviai Dalyviai skaptuoja šiurpnakčio moliūgą Dirbtuvių dalyviai skaptuoja šiurpnakčio moliūgą Jaunasis dirbtuvių dalyvis skaptuoja moliūgą Šiurpnakčio moliūgas Šiurpnakčio moliūgas Jaunieji dalyviai skaptuoja šiurpnakčio moliūgą Dalyviai intensyviai skaptuoja šiurpnakčio moliūgą (2) Jaunasis dalyvis piešia ant moliūgo Dalyviai intensyviai skaptuoja šiurpnakčio moliūgą (1) Dalyviai intensyviai skaptuoja šiurpnakčio moliūgą Moliūgų skaptavimo dirbtuvės (4) Moliūgų skaptavimo dirbtuvės (3) Moliūgų skaptavimo dirbtuvės (2) Moliūgų skaptavimo dirbtuvės (1) Moliūgų skaptavimo dirbtuvės Kūrybinėse dirbtuvėse dalyvavo šeimos Jauniesiems dalyviams skaptuoti moliūgus padėjo savanoriai Moliūgų skaptavimo dirbtuvėse dalyviai piešė ant moliūgų Tradicinėse molūgų skaptavimo dirbuvėse jauniesiems dalyviams padėjo savanoriai Tradicinėse moliūgų skaptavimo dirbtuvėse dalyvavo šeimos Dirbtuvių dalyviai puošėsi Helovino atributais

Spausdinti
Facebook komentarai