Edukacija ,,Aš – oratorius“

Edukacija ,,Aš – oratorius“

Mokiniams kone kasdien tenka viešai kalbėti, atsakinėti girdint klasės draugams, mokytojams. Tiesa, ne kiekvienam tai kelia malonumą. Kodėl vienas mokinys, nors ir nelabai gerai išmoko pamoką, bet visai drąsiai išrėžia, ką išmoko, kam nepritaria, o štai kitas, nors viską puikiai išmokęs, bet atsistojęs suakmenėja ir negali ištarti nė žodžio. Ar žinote, kad dauguma žmonių labiau nei mirties bijo kalbėti viešai? Kaip įveikti ar bent susidraugauti su šia baime ir gebėti sužavėti visus savo kalba?

Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Kintų filiale teikiama Kultūros paso paslauga – edukacija ,,Aš – oratorius“. Šiais mokslo metais edukacijoje dalyvavo Kintų pagrindinės mokyklos 6 ir 8  klasių mokiniai kartu su lietuvių kalbos bei teatro mokytoja Vilija Ašmonaite.

„Aš – oratorius“ – tai dviejų dalių edukacinis užsiėmimas. Pirmojoje dalyje  dalyviai sužinojo,  kas yra oratorius, išgirdo įdomių faktų apie viešąjį kalbėjimą, žiūrėjo filmuką „Kaip išgyventi pusvalandį iki kalbos“.  Edukacijos metu mokiniai išbandė įvairius pratimus: liežuvio mankštą, kvėpavimo treniruotę, greitakalbes, kurios tik iš pirmo žvilgsnio atrodo kiek kvailokai ir juokingai, tačiau yra naudingos, reikalingos, tam kad liežuvis ir visi kiti kalbos padargai nudirbtų savo darbą tinkamai. Ne veltui senovės lietuviai turėjo sugalvoję tiek daug greitakalbių ir kitokių smulkiosios tautosakos žanrų. Išmokime pritaikyti šį žodinį palikimą ir šiais laikais.

Edukacijos praktinėje dalyje mokiniai užsiėmė kūrybiniu ir originaliu savęs vaizdo prisistatymu. Labai paprasta ir įprasta pasakyti savo vardą, pavardę prisistatant, bet taip nuobodu ir neįdomu. Kūrybinio prisistatymo metu mokiniai pabandė į save pažvelgti kūrybiškai, naujoviškai, kitaip. Dalyviai porose turėjo nufilmuoti vienas kito originalią 3–4 sakinių prisistatymo kalbą.

 

Vitalija Vyšniauskienė,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Kintų filialo vyresn. bibliotekininkė

Edukacija ,,Aš – oratorius“ Edukacija ,,Aš – oratorius“ Edukacija ,,Aš – oratorius“ Edukacija ,,Aš – oratorius“ Edukacija ,,Aš – oratorius“ Edukacija ,,Aš – oratorius“ Edukacija ,,Aš – oratorius“ Edukacija ,,Aš – oratorius“

Spausdinti
Facebook komentarai