Katyčių filiale vyko edukacinis užsiėmimas „Fraktalų piešimas”

Kelias į save per spalvas ir formas

Balandžio 19 dieną Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos Katyčių filiale vyko edukacinis užsiėmimas „Fraktalų piešimas”. Užsiėmimą vedė Tatjana Petravičienė. Ji yra įgijusi architektės profesiją, bet turi daug kitų pomėgių – piešia, fotografuoja, kuria muziką, eiles, iliustruoja knygas. Susipažinusi su fraktalų piešimu paniro į dar nepažįstamas gelmes – sielos kalbos pasaulį.

Fraktalas yra sudėtinis geometrinis darinys, kurio atskiri fragmentai panašūs arba identiški visumai arba kitiems fragmentams.

Spontaniškas piešimas užsimerkus, plačiai, vienu prisilietimu, dalelių dėlionės spalvinimas, laisvas nuo geometrinės kvadrato ar apskritimo centrinės griežtos simetrijos, būdingas mandaloms. Šias Karlas Gustavas Jungas laikė pasąmoninio „aš“ atspindžiu ir manė, kad mandalų piešimas leidžia išsiaiškinti emocines problemas bei siekti asmenybės pilnatvės, leidžia pažinti kiekvieno asmens unikalų individualumą. O jeigu kiekvienas fraktalo piešinys atspindi dvasinį gyvenimą tuo momentu, turbūt galima jį pavadinti metaforine sielos nuotrauka.

Užsiėmimo metu su fraktalo piešimu susipažino Vainuto gimnazijos Katyčių skyriaus 9 klasės mokiniai su mokytoja Brigita Vitkauskiene. Mokiniai išbandė nuostabią ir itin įtraukiančią rusų psichoterapeutės T. Polujachtovos sukurtą metodiką, kurią naudojant piešiant ir spalvinant paprastą piešinį daug sužinoma apie save ir galima koreguoti savybes, kurias norima pagerinti. Lietuvoje šią techniką plėtoja knygos „Nusipiešk gyvenimą, kokio nori“ autorė Brigita Paulauskienė, kuri yra sertifikuota šio metodo terapeutė.

Mokinius labai sudomino fraktalų piešimo metodika, jie nustebo, kad nupieštas fraktalas iš pirmo žvilgsnio yra raizgalynė – tai mūsų dalis, atspindinti mus, visumą. Nupieštas piešinys atskleidžia mūsų praeitį, dabartį ir ateitį. Žvelgiant į paprastą formų ir spalvų raizgalynę galima sužinoti apie save tokių  dalykų, apie kuriuos gal tik įtarėme (talentai, polinkiai, duotybės).

Sąmoningai ir pagal visas taisykles piešiant korekcinius fraktalus (pagal visą 21 fraktalo ciklą ir kitas fraktalų rūšis), vyksta maži, bet žymūs stebuklai – stiprėja kūrybingumas, saviraiškos drąsa, kantrybė. Kitaip tariant, fraktalų piešimas (jei jis rimtas ir nuoseklus, kaip ir bet koks darbas su  savimi), suteikia teigiamų ir matomų pokyčių.

Mokiniai edukatorei padėkojo už jiems dovanotą dar nežinomą savityros metodą ir pasidalijimą žiniomis su jais.

Marina Lodusova,
Šilutės F. Bajoraičio viešosios bibliotekos
Katyčių filialo vyr. bibliotekininkė

Katyčių filiale vyko edukacinis užsiėmimas „Fraktalų piešimas” Katyčių filiale vyko edukacinis užsiėmimas „Fraktalų piešimas” Katyčių filiale vyko edukacinis užsiėmimas „Fraktalų piešimas” Katyčių filiale vyko edukacinis užsiėmimas „Fraktalų piešimas”

Spausdinti
Facebook komentarai